Ελλαδα

ΕΟΔΥ: Νέος πρόεδρος ο Θεοκλής Ζαούτης - Διαδέχεται τον Αρκουμανέα

Ποιος είναι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Θεοκλής Ζαούτης, νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη
Ο Θεοκλής Ζαούτης, νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη © ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ/EUROKINISSI

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ είναι ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, ο οποίος διαδέχεται τον Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ μετά την παραίτηση Αρκουμανέα. Ο κ. Ζαούτης πήγε σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021, το πρωί στο Υπουργείο Υγείας, όπου και του ανακοινώθηκε η απόφαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα και τις νεότερες εξελίξεις στη μάχη που δίνεται για να μπει «φρένο» στη διασπορά του ιού και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι εμβολιασμοί.

Ο Θεοκλής Ζαούτης, από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 είναι µέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού του Υπουργείου Υγείας. Από το 2018 είναι επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ιδρύματος Penta, ενός από τους κορυφαίους οργανισµούς στην Ευρώπη, που διεξάγει έρευνα για τις παιδιατρικές λοιµώξεις.

Παράλληλα, εργάζεται ως σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την Ευρώπη, στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 ο Παναγιώτης Αρκουμανέας παραιτήθηκε με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας, η οποία και έγινε δεκτή.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 2.500 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες μου. Τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Facebook.

Θεοκλής Ζαούτης - Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο Θεοκλής Ζαούτης είναι καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (UPENN).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 270 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς εμβέλειας. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, στόχος του καθηγητή Ζαούτη από τη θέση του διευθυντή του «Center for Pediatric Clinical Effectiveness» (CPCE), είναι η ανακάλυψη, διάδοση και υλοποίηση των καλύτερων δυνατών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη φροντίδα των νοσηλευόμενων παιδιών. Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ συμμετέχει επίσης, σε πολλές συμβουλευτικές επιτροπές στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, όπως στα:

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC),
  • National Institute of Health (NIH),
  • American Academy of Pediatrics και European Society for Pediatric Infectious Diseases.

Πρόσφατα επιλέχθηκε ως μέλος της «προεδρικής συμβουλευτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων» του Λευκού Οίκου (Presidential Advisory Committee for Combating Antibiotic-Resistant Bacteria).

Το 2009 έλαβε το βραβείο «Healthcare Epidemiology Pediatric Investigator Award» και το 2015 τιμήθηκε από την Pediatric Infectious Diseases Society με το βραβείο Distinguished Service Award. Την ίδια χρονιά ήταν ένας από τους δύο φιναλίστ για τη θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Επίσης, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπηρέτησε ως σύμβουλος στην Πρωτοβουλία για την Υγεία μέχρι τον Αύγουστο του 2020. Η επίσημη ανακοίνωση ότι ο Θεοκλής Ζαούτης είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος διαδέχεται τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, έρχεται την ώρα που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε μίνι lockdown.

Θεοκλής Ζαούτης - Τι είχε πει για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Τον περασμένο Μάιο ο Θεοκλής Ζαούτης είχε μιλήσει στην ΕΡΤ για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του είχε εξηγήσει τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να χορηγηθεί το εμβόλιο στις μικρές ηλικίες. Ειδικότερα, είχε αναφέρει:

  • «Ο πρώτος είναι για να προστατεύσουμε τα ίδια τα παιδιά. Μην ξεχνάμε πώς υπάρχουν απώλειες και στα παιδιά. Βέβαια, είναι σε πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους ενήλικες. Υπάρχουν σύνδρομα φλεγμωνόδη, επικίνδυνα για τα παιδιά. 
  • Ο άλλος λόγος είναι να μειώσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού στους ενήλικες».

Ο Θεοκλής Ζαούτης για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων | 23/05/2021 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ