Ελλαδα

Αρχαία Ολυμπία: Στο ένα χιλιόμετρο από το Μουσείο οι φλόγες

Μπλακ άουτ στην περιοχή - Πυροσβεστικά δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαίνεται η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία - Ολονύχτια μάχη ετοιμάζονται να δώσουν οι πυροσβέστες
Μαίνεται η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία - Ολονύχτια μάχη ετοιμάζονται να δώσουν οι πυροσβέστες © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Κοντά στο Μουσείο οι φλόγες - Κάηκαν σπίτια - Εκκενώθηκαν οικισμοί.

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορά του αέρα άλλαξε και πάλι, με τη φωτιά να βρίσκεται πλέον στο ένα χιλιόμετρο από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, οι πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο και να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο. Λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης (4/8), η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έμεινε χωρίς ρεύμα, καθώς κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτή την στιγμή μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα έχουν δημιουργήσει μια ζώνη προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς ενώ οχήματα και πεζοπόρα προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο το Αρχαιολογικό Μουσείο.

ilialive.gr - Πλησιάζει τον Κρόνιο Λόφο η πυρκαγιά

 

H υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και σε δηλώσεις της ανέφερε: «Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται. Το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Οι φλόγες κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Οι φλόγες κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας © EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι φλόγες κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Οι φλόγες κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας © EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία όπως φαίνεται από το Μουσείο
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία όπως φαίνεται από το Μουσείο © EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αρχαία Ολυμπία: Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου». Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Αρχαία Ολυμπία: Καταστροφές σε σπίτια και εκκένωση οικισμών

Ήδη 20 σπίτια έχουν καεί σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά. Οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση επτά οικισμών, ενώ επιχείρηση στήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης για ηλικιωμένο που δεν είχε απομακρυνθεί από το σπίτι του. Στον Πλάτανο στις φλόγες παραδόθηκε ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία. 

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία © E ILIALIVE.GR

ileia_ieros_naos2.jpg
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία © E ILIALIVE.GR



Κατά την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.

Φωτιά στην Ηλεία: Εκκενώνεται η Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπίας: Προληπτικά νερό στον αρχαιολογικό χώρο
 

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, όπου έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Πολίτες απομακρύνθηκαν από οικισμούς που κινδύνευαν με λεωφορεία, ενώ από τα ξενοδοχεία έφυγαν με μέριμνα των αρχών και τουρίστες που είχαν επισκεφτεί την περιοχή. 

Κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε οικισμούς της Αρχαίας Ολυμπίας
Κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε οικισμούς της Αρχαίας Ολυμπίας © EUROKINISSI/ ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Μαίνονται οι φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία
Μαίνονται οι φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία © EUROKINISSI/ ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ