Ελλαδα

Αστεροσκοπείο: Time-lapse βίντεο από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη «δημιούργησε τον δικό της καιρό»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη © EUROKINISSI
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη © EUROKINISSI

Το time-lapse βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την υπηρεσία Meteo δείχνει πώς εξελίχθηκε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή της θερμοκρασίας, της υγρασίας και των ανέμων, έδρασε καταλυτικά προκειμένου η φωτιά στη Βαρυμπόμπη να αποκτήσει διαστάσεις και να καταστεί δύσκολος ο έλεγχός της, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την υπηρεσία Meteo.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη «δημιούργησε τον δικό της καιρό».

Από τις μετρήσεις της υπηρεσίας, προκύπτει ότι όταν εκδηλώθηκε η δασική πυρκαγιά, το μεσημέρι (13:25) της Τρίτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, καθώς και κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ωρών της εξάπλωσής της (13:30 - 15:30), στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 - 4 μποφόρ και ριπές ως 5 μποφόρ.

Χρονογράφημα (time lapse video) της δασικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη (Αττική) - Τρίτη 03.08.2021

Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά που πιθανόν εκδηλώθηκε αρχικά σε πυκνόφυτη δασική έκταση, να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως πυκνό νέφος καπνού, σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά.

Χαρακτηριστικό του φαινομένου αυτού είναι πως όταν η φωτιά πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοΐου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου από 6 σε 20 χλμ./ώρα και της θερμοκρασίας από 40 σε 45 βαθμούς Κελσίου.

Μέγιστες καταγραφές ανέμου και ριπών από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ - meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή της δασικής πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης, την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 © Meteo
Μέγιστες καταγραφές ανέμου και ριπών από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ - meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή της δασικής πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης, την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 © Meteo

Οι παρατηρήσεις αυτές, σύμφωνα με το meteo, φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων.

Καταγραφές ανέμου και θερμοκρασίας από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ - meteo.gr στο Τατόι την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 © Meteo
Καταγραφές ανέμου και θερμοκρασίας από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ - meteo.gr στο Τατόι την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 © Meteo

Επιπρόσθετα, η δημιουργία επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση μεταφοράς καιόμενης ύλης (καύτρες) και στην έναρξη νέων εστιών. Από την εξέταση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το ΕΑΑ - meteo.gr, προκύπτουν ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα:

  • Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών και των κακοκαιριών του χειμώνα (Ιανός, Μήδεια).
  • Η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από τον συνοπτικό άνεμο
  • Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ