Ελλαδα

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πόσα στρέμματα κάηκαν σε Αττική και Εύβοια

Τεράστια η οικολογική καταστροφή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμένα στρέμματα από τη φωτιά στην Αττική
Καμένα στρέμματα από τη φωτιά στην Αττική © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα καμένα στρέμματα σε Αττική και Εύβοια από τις πυρκαγιές ξεπερνούν τις 250.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ανανεωμένες εκτιμήσεις για τις εκτάσεις που καήκαν από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, παρουσιάζει το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Οι εκτιμήσεις για τα στρέμματα που έγιναν στάχτη, γίνονται σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS). Στην Αττική αφορούν στη Βαρυμπόμπη, όπου κάηκαν σπίτια.

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια και η καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (αρκετά χαμηλότερη της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 35.000 εκτάρια).

Με δεδομένο ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα, οι καμένες εκτάσεις είναι 76.150 και 197.940 στρέμματα αντίστοιχα.

Η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον δήμο Δελφών, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS, είναι 1.801 εκτάρια (περίπου 18.000 στρέμματα). Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.

Καμένη γη στην Αττική - Στάχτη και αποκαΐδια

Την ώρα που ο εφιάλτης στην Εύβοια συνεχίζεται, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν σταματούν και οι πύρινες γλώσσες κυκλώνουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο χωριά και κάνουν στάχτη σπίτια, στην Αττική οι εικόνες από τα καμένα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Στο Τατόι οι εικόνες καταστροφής στα πρώην βασιλικά κτήματα είναι μεγάλες. Το οδοιπορικό της ΕΡΤ στη βορειοανατολική Αττική δείχνει το μέγεθος της καταστροφής, με καμένη γη παντού, το χώμα και τα δέντρα να «καπνίζουν» και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Οδοιπορικό της ΕΡΤ στις καμένες περιοχές της Β.Αττικής | 07/08/2021 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ