Ελλαδα

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στην Καρδίτσα

«Ο Δήμος επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία με το σήμερα, με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» στην Καρδίτσα
Στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» στην Καρδίτσα

Γιάννα Αγγελοπούλου: Τα σημεία της πορείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Καρδίτσα - Με ποιους συναντήθηκε, ποιες δράσεις δρομολογούνται.

H πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ηγήθηκε της περιοδείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο (12/6) στην Καρδίτσα.

Στην πρώτη στάση της περιοδείας, τη Λίμνη Πλαστήρα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και το Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτη Νάνο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ετοιμάζει ενδιαφέρουσα δράση για την ανάδειξη του ρόλου της Θεσσαλίας στην Ελληνική Επανάσταση, μέσω της ιστορικής έρευνας και της ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού, ενώ ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα τιμά τη διακοσιετηρίδα μέσα από την κατασκευή του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Χωρο-χρόνου άγραφον». Το Μουσείο στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτισμού και μιας νέας ποιοτικής τουριστικής προσέγγισης, καθώς θα διοργανώνει Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής και Biennale σε συνεργασία με Σχολές Καλών Τεχνών της Ευρώπης.

«Ευχαριστούμε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» που βρίσκεται σε κάθε γωνιά της χώρας και δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να σκύψουμε βαθιά στην ψυχή μας και να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να εκφράσουμε τα όνειρα και τα σχέδια της κοινωνίας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ενώ από τη μεριά του ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα αναφέρθηκε στη δράση που ετοιμάζει ο Δήμος για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, η οποία έχει λάβει απόφαση έγκρισης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». «Μέσα από τη δημιουργία του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δημιουργούμε κάτι που θα χαρακτηρίσω ως ένα άλμα στο μέλλον, με γνώση και αυτογνωσία του ιστορικού μας παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για δράση που θα αλλάξει πολλά για τον τόπο.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της περιοχής όχι μόνο για την επέτειο, αλλά και για το παρόν και το μέλλον του τόπου, καθώς και για τις προσπάθειες των κατοίκων να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα στο Νομό Καρδίτσας. «Συνάντησα σήμερα όλους τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την περιοχή με μοναδικές καινοτόμες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα και τις βιολογικές καλλιέργειες, στον ξενοδοχειακό τομέα, στην εστίαση, στην παραγωγή κρασιού και τοπικών προϊόντων, στην ενέργεια. Συνάντησα νέους ανθρώπους που θέλουν να προβάλουν τα καλά του τόπου τους με ένα διαφορετικό τρόπο, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

Λίγη ώρα αργότερα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής μετέβη στο Μαυρομμάτι, έναν τόπο συνδεδεμένο με το όνομα του ήρωα της Επανάστασης, Γεώργιου Καραϊσκάκη. Η Πρόεδρος της Επιτροπής κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του μεγάλου αγωνιστή του 1821, στην Πλατεία Μαυροματίου, και επισκέφθηκε, στη συνέχεια, το 250 ετών κτήριο στο οποίο ο Δήμος Μουζακίου σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό και φυσικό Μουσείο, αφιερωμένο στη μνήμη του. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε σε αυτό, παρουσία του Δημάρχου Μουζακίου, Φάνη Στάθη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, καθώς και άλλων εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο Δήμαρχος παρουσίασε το σχέδιο του Δήμου για τη δημιουργία του Μουσείου, το οποίο θα πλαισιώνεται από ψηφιακές υπηρεσίες ανάλογης θεματικής μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης θα μπορεί να «ταξιδέψει» στις σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

 

Φτάνοντας στην πόλη της Καρδίτσας, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε αρχικά το  Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου», ένα σύγχρονο μουσείο πόλης στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καρδίτσας, που αναδεικνύει συλλογικά βιώματα και μνήμες του τόπου, από την ίδρυση της πόλης έως σήμερα. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο Μουσείο, ο Δήμος Καρδίτσας έχει υποβάλει επετειακή πρόταση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών του, καθώς και στην ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού ιστορικών διαδρομών στην πόλη της Καρδίτσας.

Την Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Καρδίτσας, Κώστα Τσιάρα, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, καθώς και ανθρώπων του Μουσείου. «Μέσα σε αυτό τον μεγάλο προγραμματισμό που υλοποιείται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις ιδιαίτερες πτυχές της τοπικής ιστορίας και όλα αυτά να έρθουν να συνθέσουν τη μεγάλη εικόνα της προσπάθειας που έγινε το 1821 για να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία και τη δημοκρατία και να ζούμε μια ποιοτική ζωή. Έχει σημασία να πούμε ότι η Καρδίτσα είναι ένας τόπος ηρώων, ένας τόπος ο οποίος έχει δώσει το δικό του στίγμα σε όλες τις συγκεκριμένες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και αυτό μας κάνει περήφανους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Από τη μεριά του, και ο Δήμαρχος Καρδίτσας αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Καρδίτσα ως Περιφερειακή Ενότητα στην Επανάσταση του 1821, ενώ, αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι κάνει πολύ σημαντική δουλειά για την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας.

aggelopoulou_karditsa3.jpg
Φωτογραφίες από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας

«Η Καρδίτσα μας εντυπωσιάζει για πολλούς λόγους. Είναι μια σύγχρονη πόλη που προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της, με ανοιχτούς χώρους όπως το υπέροχο άλσος του Παυσίλυπου, αλλά και εξαιρετικά σύγχρονο ποδηλατόδρομο στον οποίο κυκλοφορούν χιλιάδες ποδήλατα. Στην εξαιρετική πρόταση που έχει κάνει για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων, ο Δήμος επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία με το σήμερα, με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών. Τιμήσαμε και τιμάμε τους προγόνους μας. Έχει, όμως, σημασία να προετοιμάσουμε τη συνέχεια της πορείας μας» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

aggelopoulou_karditsa2.jpg

Στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε και συνομίλησε και με Δημάρχους και εκπροσώπους των άλλων Δήμων του Νομού Καρδίτσας, για τις προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων που ετοιμάζουν για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και των Βουλευτών της περιοχής, Γιώργου Κωτσού και Ασημίνας Σκόνδρα. Εκτός από τους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, και ο Δήμος Παλαμά σχεδιάζει μια πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δράση που αφορά στη δημιουργία ενός οικομουσείου, ενός πολυλειτουργικού αγροκτήματος που θα αναδείξει άγνωστες πτυχές της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας, ενώ θα συμβάλει και στην αύξηση της αγροτουριστικής επισκεψιμότητας αλλά και στην βιωματική εμπειρία των επισκεπτών.

aggelopoulou_karditsa5.jpg
Φωτογραφίες από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας

Στο πλαίσιο της περιοδείας, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», τον πιο ιστορικό χορευτικό σύλλογο της πόλης, συνεχιστή της λαϊκής τέχνης, της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας, ο οποίος έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ στο εξωτερικό. Στους χώρους του ομίλου φιλοξενείται μια πολύ σημαντική λαογραφική συλλογή με 3.500 αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, αγροτικά εργαλεία, ξυλόγλυπτα αντικείμενα. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συνάντηση την Πρόεδρο του Συλλόγου, Χρύσα Θεολόγη, αλλά και την Αντιπρόεδρο, Ανδρομάχη Χάκκα, οι οποίες τις δώρισαν έναν αυθεντικό χειμερινό επενδύτη της γυναικείας καραγκούνικης φορεσιάς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ