Ελλαδα

Αγγελοπούλου από Θεσ/νίκη: «H ιστορία μας γράφτηκε με αίμα»

«Στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση δεν γιορτάζουμε μόνο το παρελθόν»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Γιάννα Αγγελοπούλου: Με την επιτροπή «Ελλάδα 2021» στη Θεσσαλονίκη - Η δήλωση για τη σημασία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε την Κυριακή (13/6) αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρο, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που αντιπροσωπεία βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα. 

Πρώτος σταθμός ήταν το Κορδελιό, όπου η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό, και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ, Φωτεινή Δεβετζή - Πεσματζόγλου, ενώ ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του μεγάλου σαρακατσάνου ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γιώργος Μουτσιάνας, αλλά και Σαρακατσαναίοι, ενήλικες και παιδιά, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, καθώς στο Δήμο είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη κοινότητα Σαρακατσαναίων στην Ελλάδα.

Αργότερα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής μετέβη στην Πλατεία Ευόσμου όπου παρέστη στην εκδήλωση του Δήμου με τίτλο «1821-Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα», η οποία επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία με την εθελοντική αιμοδοσία, ειδικά σε σχέση με τη θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία). Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου και οι δημότες του είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς διαθέτει περισσότερες από 2.000 εθελοντές αιμοδότες και 13 τράπεζες αίματος, ενώ είναι και από τους Δήμους με το νεαρότερο πληθυσμό στη χώρα.

Στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, που είναι και εθελοντής αιμοδότης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η Πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής», Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπάτζιος, καθώς και Επίκουρος Καθηγητής Αιματολογίας του ΑΠΘ Βασίλειος Περιφάνης. Παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές Στρατός Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, καθώς και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

«Στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση τιμούμε τους μαχητές της ελευθερίας. Παράλληλα, σήμερα, τιμούμε και τους μαχητές της ζωής. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να καταλάβει ότι λίγος χρόνος από τη ζωή του σημαίνει να κερδηθεί μια άλλη ζωή» τόνισε ο Υφυπουργός κ. Καλαφάτης σε δηλώσεις του σχετικά με την εκδήλωση για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την παρουσία και τη στήριξή της, ενώ χαρακτήρισε την εθελοντική αιμοδοσία πρώτη προτεραιότητα για το μέλλον της Ελλάδας και κορυφαία πράξη αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

«H ιστορία μας γράφτηκε με αίμα. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένη η φράση την οποία χρησιμοποιήσατε για την εκδήλωσή σας. Γιατί όσοι δίνουν αίμα τιμούν την αξία της ζωής. Γιατί βοηθούν ανθρώπους που δίνουν ένα μεγάλο αγώνα. Το γεγονός ότι έχετε συγκινήσει και έχετε κινητοποιήσει όλον αυτόν τον κόσμο για να βοηθήσει “με το αίμα του” σας τιμά όλους» ανέφερε στην παρέμβασή της η κυρία Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: «Στα 200 χρόνια μετά τη Επανάσταση δεν γιορτάζουμε μόνο το παρελθόν. Θέλουμε, με κάθε τρόπο, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, με εκδηλώσεις και με δράσεις που στοχεύουν στην αλλαγή νοοτροπιών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση να αφήσουμε μια κληρονομιά και μια παρακαταθήκη για το αύριο. Να βάλουμε, όλοι μαζί, μικρές και μεγάλες σφραγίδες, με συμπράξεις, με ομοψυχία, με συνέργειες και με συμπόρευση». Μετά το πέρας των χαιρετισμών, η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός πολύ μεγάλου banner που θα καλύπτει εφεξής ένα σημείο του Δημαρχείου, το οποίο παρουσιάζει το θέμα της εκδήλωσης και της εορταστικής δράσης με τίτλο «Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα».

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε, επίσης, και στην επετειακή δράση που σχεδιάζει ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου και βρίσκεται στο στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Αφορά στη δημιουργία ενός κινητού ψηφιακού, εκπαιδευτικού, διαδραστικού και πολυμεσικού Μουσείου πληροφοριών που θα είναι ανοικτό στο κοινό. Μέσα από αυτό, ο Δήμος φιλοδοξεί να αναδείξει την επέτειο των 200 χρόνων, τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής, την προσέγγιση του κόσμου με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, όπου η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, παρακολούθησε την προβολή της «Επιθυμίας Ελευθερίας», μαζί με εκπροσώπους αρχών και φορέων της πόλης. Πρόκειται για μια εμβληματική πανελλαδική δράση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή σε 18 πόλεις της Ελλάδας και περιλαμβάνει προβολές σε όψεις κτιρίων μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης του 1821.

Φωτογραφίες από την προβολή της «Επιθυμίας Ελευθερίας» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης
Φωτογραφίες από την προβολή της «Επιθυμίας Ελευθερίας» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ευστράτιος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης και Δώρα Αυγέρη, ο Δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η επικεφαλής γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η Πρόεδρος του ΔΣ ΚΘΒΕ, Γιαννούλα Καρύμπαλη - Τσίπτσιου, καθώς και επικεφαλής και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της πόλης, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, η ΧΑΝΘ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ.α.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ