Ελλαδα

Γώγος: Φοβόμαστε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας

Τι είπε για τα προνόμια των εμβολιασμένων και την άρση των περιοριστικών μέτρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας
Στιγμιότυπο από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας © EUROKINISSI

Για τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

Φόβους για ξέσπασμα ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Γώγος σχολίασε μεταξύ άλλων τα προνόμια σε εμβολιασμένους και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και το τέλος του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «η πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί από τον βαθμό του τείχους ανοσίας που θα έχει επιτευχθεί. Μία εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 60%-70%, τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, θα βοηθήσει να αποφύγουμε μία σοβαρή έξαρση».

Ως προς την επιπρόσθετη άρση των περιοριστικών μέτρων που εξετάζεται υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επιστρέψουν σε ένα πλαίσιο που εμποδίζει τη διασπορά», ενώ εμφανίστηκε σύμφωνος με τη μουσική σε οργανωμένα μέρη, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «τα μέρη όπου δημιουργείται συγχρωτισμός θα πρέπει να αποφεύγονται». 

Ερωτηθείς σχετικά με τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, σημείωσε ότι «αυτά θα θεσμοθετηθούν αφού προηγηθεί η δυνατότητα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού», ενώ για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είπε ότι «είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα που συζητείται για τους υγειονομικούς και άλλους που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους.
Εντούτοις, αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν από πολλές απόψεις, όπως είναι το δεοντολογικό πλαίσιο».

Κλείνοντας, αναφορικά με το πότε θα επέλθει το «τέλος» του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος σχολίασε ότι είναι «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «σε 2-3 χρόνια ο κορωνοϊός θα έχει καταστεί, ενδεχομένως, ένας εποχικός ιός, για τον οποίο οι πολίτες θα εμβολιάζονται όπως συμβαίνει στην περίπτωση της γρίπης.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν ελέγξουμε την πανδημία, δεν θα ζούμε φυσιολογικά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY