- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΣτΕ:Εγκρίθηκε ο ανασχεδιασμός του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος
Συνταγματικό έκρινε το ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον ανασχεδιασμό του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματικό και νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον ανασχεδιασμό του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 176 στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά:
- Την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης,
- Τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης,
- Την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και
- Την έγκριση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) αυτού.
Το επίμαχο σχέδιο ΠΔ αποσκοπεί στο να επιλυθούν τα πολεοδομικά προβλήματα και τα προβλήματα δόμησης της έκτασης του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα οποία εκκρεμούν από το 1954, με αποτέλεσμα έως σήμερα να μην είναι σαφές το καθεστώς δόμησης στην εν λόγω έκταση, ούτε η ρυμοτομία, ούτε οι όροι δόμησης, έτσι ώστε να αρθούν τα εμπόδια στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-HELEXPO και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας.
Σύμφωνα με το ΣτΕ «ο ανασχεδιασμός των εγκαταστάσεων στην υφισταμένη θέση θεωρείται ως μόνη εφικτή, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λύση- λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική στενότητα και οικονομική αβεβαιότητα στην παρούσα φάση, σε αντίθεση με τη μετεγκατάσταση σε θέση εκτός πόλης, η οποία μόνο ως μακροπρόθεσμο και διαφορετικής στόχευσης σχέδιο μπορεί να ιδωθεί». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ο ανασχεδιασμός του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποτελεί μοναδική επιλογή».
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Ευστρατίου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου) με την υπ’ αριθμ. 38/2021 γνωμοδότησή του έκρινε ότι στο σχέδιο διατάγματος είναι σύμφωνο με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς οι ρυθμίσεις του «συνιστούν βελτίωση του οικιστικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή και στην πόλη της Θεσσαλονίκης εν γένει». Παράλληλα, κρίθηκε νόμιμη η διάταξη του σχεδίου διατάγματος που προβλέπει συντελεστή δόμησης μικρότερο του 0,6, όπως και μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 45% στην συνολική επιφάνεια του οικοδομικού τετραγώνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πότε θα περιοριστούν οι βροχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.