Ελλαδα

Η MYTILINEOS πρωτοπορεί στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής

Δέσμευση της εταιρείας να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων έως το τέλος της δεκαετίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 781
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MYTILINEOS

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Η εταιρεία MYTILINEOS πρωτοπορεί στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η MYTILINEOS, η εταιρεία που ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα δραστηριοποιείται στις πέντε ηπείρους, πρωτοστατεί στην επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, και βάζοντας τις βάσεις για μια 100% βιώσιμη και πράσινη βιομηχανική δραστηριότητα, ανέλαβε τη δέσμευση να μειώσει έως το 2030 κατά 30% τις εκπομπές ρύπων για όλη την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε σχέση με το 2019, καθώς και να παρουσιάζει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας έως το 2050. 

Τον τόνο έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος, μιλώντας στους εργαζόμενους της εταιρείας, τόνισε ότι οι στόχοι αυτοί, οι οποίοι αποτυπώνονται 100% στο DNA της MYTILINEOS, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας, υπογραμμίζοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ευάγγελος Μυτιληναίος

Η MYTILINEOS μπροστάρης στην εθνική και παγκόσμια προσπάθεια 

Στη νέα ημέρα που διαμορφώνεται, και στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινής προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή για ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, η MYTILINEOS θέτει τους εξής συγκεκριμένους στόχους: 

  • Να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών στους Τομείς Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται α) αποκλειστικά ηλεκτροκίνητος στόλος οχημάτων και εξοπλισμού, β) αποκλειστική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις από ΑΠΕ, γ) θέρμανση χώρων με τεχνολογίες μειωμένων εκπομπών, δ) αξιοποίηση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων στην κατασκευή έργων. 
  • Να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία, μέσα από τη δέσμευσή της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές ρύπων του Τομέα Μεταλλουργίας κατά 65% και αντίστοιχα τις ειδικές εκπομπές ρύπων, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%, έως το 2030. Οδικός χάρτης η αποκλειστική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η περαιτέρω αξιοποίηση μοχλών ενεργειακής απόδοσης (π.χ. ψηφιοποίηση) και η εξερεύνηση χρήσης νέων τεχνολογιών, η αύξηση της παραγωγής δευτερογενούς αλουμινίου. 
  • Να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, με μείωση των ειδικών εκπομπών ρύπων ανά παραγόμενη MWh μέχρι 50%, έως το 2030. Οδικός χάρτης: Η σημαντική αύξηση της δυναμικότητας ΑΠΕ σε περισσότερα από 2,5 GW στην Ελλάδα και διεθνώς και η αξιοποίηση καυσίμων χαμηλών εκπομπών

MYTILINEOS

Πράσινη κουλτούρα οριζόντια σε όλες τις δραστηριότητες 

Αποτελώντας διεθνές παράδειγμα και πρότυπο μιας πράσινης και περιβαλλοντικά φιλικής βιομηχανίας, η MYTILINEOS:

  • Προχώρησε στη δημιουργία ξεχωριστού Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
  • Πριν από ενάμιση χρόνο θεμελίωσε και σύντομα ολοκληρώνει την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη, που οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων και των επιπτώσεών τους.
  • Στις δραστηριότητές της προσέθεσε την επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων, ως όχημα για την περαιτέρω επέκτασή της στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων και της κυκλικής οικονομίας.
  • Ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου αλουμινίου στην Ελλάδα με στόχο την παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου.

Πλέον, η MYTILINEOS αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία, όπως και από τις πρώτες βιομηχανίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, που θέτει σαφείς στόχους και δεσμεύεται να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, δείχνοντας ότι η μάχη της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτό να έχει θετικό αποτέλεσμα για τον πλανήτη. 


Το προφίλ της εταιρείας MYTILINEOS 

H εταιρεία MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και  Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 3.850 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους 
στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ