Ελλαδα

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Αυξήση 63% του ιικού φορτίου στα λύματα

Προβληματίζουν τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε το ΑΠΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στη Θεσσαλονίκη
Κορωνοϊός στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ

Τα στοιχεία για τα λύματα στη Θεσσαλονίκη δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, εντείνοντας τον προβληματισμό για τον κορωνοϊό και τη διασπορά του.

Προβληματισμό προκαλούν τα νεότερα στοιχεία για τον κορωνοϊό στα λύματα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, αυξάνεται τόσο η εβδομαδιαία όσο και η ημερήσια τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Την αύξηση αυτή αποτύπωνε και η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα λύματα την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, καταγράφοντας άνοδο 49% στη Θεσσαλονίκη.

Σε διάγραμμα που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης αναφορικά με τον κορωνοϊό, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου, όσο και με τα τέλη του ίδιου μήνα, στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης, μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Θεσσαλονίκη: Κορωνοϊός στα λύματα - Αύξηση 63% - Τα στοιχεία του ΑΠΘ

Συγκεκριμένα η εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα.

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι:

  • Αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3.
  • Αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ). Οι ημέρες που καταγράφονται με πράσινο χρώμα αντιστοιχούν σε λιγότερα από 100 ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Νέα αύξηση στα λύματα δείχνουν τα στοιχεία του ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Νέα αύξηση στα λύματα δείχνουν τα στοιχεία του ΑΠΘ © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ