Ελλαδα

Δικηγόρος Κουφοντίνα: Έχουμε κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες

«Η αίτηση για τη μεταγωγή του μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Κουφοντίνας
Δημήτρης Κουφοντίνας © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δικηγόρος Δημήτρη Κουφοντίνα: Η ανακοίνωση για την αίτηση μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην αίτηση μεταγωγής στις φυλακές Κορυδαλλού, που είχε καταθέσεις στις αρχές, αλλά και την εξέλιξη του αιτήματος. 

Ο κ. Κούρτοβικ υποστηρίζει ότι ψεύδονται όσοι ισχυρίζονται ότι «δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό» και καταλήγει ότι «το νέο non paper στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για διαχείριση της προοπτικής ενός νεκρού απεργού πείνας, με την προτροπή “να λέτε ότι δεν έχει απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη”, παραπλάνησε ακόμη και τον πρωθυπουργό». 

H ανακοίνωση της δικηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα

«Προς κάθε ενδιαφερόμενο. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εδώ και δύο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και “φορέων της κοινωνίας των πολιτών” (εντελώς τυχαία, στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος, Δημήτρης Κουφοντίνας, ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία!   

Ψεύδονται. Και οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο  ν. 4760/20, η οποία, όπως μας  διαβεβαίωσαν από το κατάστημα, διαβιβάστηκε στο υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624.

Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί. Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου,  που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Με επιστολή της η κυρία Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχε απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα.

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας. Αίτημα για τα αντίγραφα των αποφάσεων υποβλήθηκε από εμένα ηλεκτρονικά, ξανά, στις 17/1/21, με ρητή αναφορά στην άσκηση των νόμιμων ένδικων μέσων. Το ίδιο αίτημα απευθύνθηκε και από τον Συνήγορο του Πολίτη, στις 21/1/21, στην γνωστή του παρέμβαση στην υπόθεση.

Στις 18/2, η Γενική Γραμματέας μας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ, που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών. Η προσβολή στη Δικαιοσύνη μιας απόφασης μεταγωγής της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο φορές αρνητική απόφαση στην αίτησή (του) για μεταγωγή (ποιος είπε ότι οι κρατούμενοι δεν ζητούν την μεταφορά τους σε άλλη φυλακή;): 

  • όχι όταν την μεταγωγή αποφασίζει η ίδια η ΚΕΜ, αυτεπάγγελτα,
  • όχι πολύ περισσότερο όταν την αποφασίζει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής,
  • όχι όταν το αρμόδιο Δικαστήριο, είναι το Δικαστήριο του Βόλου που είχε το θάρρος, με παρότρυνση δημόσια του σημερινού πρωθυπουργού να «σταθεί στο ύψος του» και να ανατρέψει απόφαση του Αρείου Πάγου, αυτήν του δικαίωνε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα,  
  • όχι όταν τα αρμόδια για τις διοικητικές αποφάσεις διοικητικά δικαστήρια έχουν πλήρη άγνοια από σωφρονιστικό κώδικα και δεν έχουν ούτε το σώμα των προσβαλλόμενων αποφάσεων,
  • όχι όταν το Πρωτοδικείο της Λαμίας (αναρμόδιο έτσι κι αλλιώς με το νόμο), αν δεν νοιώθει κι αυτό την επιταγή ότι «πρέπει να σταθεί στο ύψος του» θα στέκει αμήχανο μπροστά στο δέος μιας πολιτικής απόφασης που αγγίζει όχι μόνον τον πρώην περιφερειάρχη του, αλλά την ίδια την κεντρική αρχή εξουσίας της χώρας τον πρωθυπουργό.

Το νέο non paper στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για διαχείριση της προοπτικής ενός νεκρού απεργού πείνας, με την προτροπή «να λέτε ότι δεν έχει απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη», παραπλάνησε ακόμη και τον πρωθυπουργό. Θα έπρεπε οι επιτελείς της ομάδας προπαγάνδας να διαβάζουν το νόμο πριν τολμήσουν να τον χρησιμοποιούν, για να μην γελοιοποιούν τα στελέχη του κόμματος. Ή μήπως η κυβερνητική δικαιοκρατική άποψη του «έτσι θέλω, έτσι κάνω», υπερισχύει και νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία;  

Ακόμη και τη βαρβαρότητα μιας θανατικής ποινής;».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.