- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πρυτανικές αρχές ΑΠΘ: Αυτεπάγγελτα η παρέμβαση της Πολιτείας
«Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη»
Πρυτανικές αρχές ΑΠΘ: Η ανακοίνωση για την κατάληψη και τα γεγονότα που οδήγησαν στην αστυνομική επέμβαση.
Oι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εξέδωσαν ανακοίνωση για τα γεγονότα που οδήγησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου διοίκησης Ιδρύματος, διευκρινίζοντας ποια ήταν τα ζητήματα για τα οποία ενημερώθηκαν οι Εισαγγελικές Αρχές, που αποφάσισαν την επέμβαση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την επίσημη ενημέρωση που είχαν «οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -κατά δήλωσή τους- και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας».
«Στις 7 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης. Στη συνέχεια, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν από το κτίριο, απειλώντας μάλιστα τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ζήτησαν επιτακτικά και την εκκένωση των χώρων στάθμευσης», αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές στην ανακοίνωση τους, εξηγώντας πως «ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων φύλαξης και καθαριότητας, όπως επίσης και για την παρεμπόδιση προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων». Υπενθυμίζουν, δε, πως «ήδη, από την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, άγνωστα άτομα κινήθηκαν απειλητικά κατά του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ επιτέθηκαν σε υπάλληλο της υπηρεσίας φύλαξης που προσπάθησε να τον προστατεύσει».
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φύση των απειλών της σωματικής ακεραιότητας που δέχθηκαν εργαζόμενοι, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου απάντησε «πως αυτές οι μαρτυρίες αποτελούν επίσημα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται», δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος πως «κανένα μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, σε όποιον πολιτικό χώρο κι αν ανήκει ή υπηρετεί, δεν υποστηρίζει βίαιες πρακτικές σε βάρος εργαζομένων και δη εκείνων που έχουν μοχθήσει για την απομάκρυνση των εμπόρων ναρκωτικών και άλλων παραβατικών στοιχείων από το campus».
Σύμφωνα με όσα γνωστοποιούνται στην ανακοίνωση, η δεύτερη επικοινωνία των πρυτανικών Αρχών με την Εισαγγελία τη Δευτέρα έγινε, «όταν πρόσθετες πληροφορίες από την υπηρεσία φύλαξης του πανεπιστημίου, τεκμηρίωναν την παραβίαση χώρων και την είσοδο άγνωστων ατόμων στον 7ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας, όσο και σε άλλους χώρους που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση» και, επιπρόσθετα «ενημερώθηκε για την εκ νέου παρεμπόδιση στην προσέλευση εργασίας, όλων των εργαζομένων και της διοίκησης στο κτίριο».
Οι πρυτανικές Αρχές τονίζουν ότι «με βάση τα παραπάνω, η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας» και σημειώνουν ότι «αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η προσαγωγή των καταληψιών».
«Τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές, επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έχουν “επικηρύξει” καθηγητές που δε συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση», αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές και υπογραμμίζουν ότι «τα θύματα αυτών των συμπεριφορών αισθάνθηκαν ανήμπορα να αντιδράσουν, δίσταζαν μπροστά στην απειλή της βίας» και «ο φόβος έφερε την ανοχή κι η ανοχή διαιώνισε τον φόβο», γι' αυτό «οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου».
«Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής», καταλήγουν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.