Ελλαδα

Μάνος Ματσαγγάνης: Ένας ειδικός κρούει τον κώδωνα κινδύνου

Για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις και τις κυβερνητικές επιλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης
Ο καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης © Manos Matsaganis/Facebook

Ο καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης προειδοποιεί ότι το ασφαλιστικό δεν κινδυνεύει από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού αλλά από την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων.

Για τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και τη βιωσιμότητά του, τοποθετήθηκε ο καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης.

Με ανάρτησή του στο Facebooκ εξέφρασε την άποψη ότι ο βασικός λόγος που εκτροχιάζεται η συνταξιοδοτική δαπάνη τα επόμενα χρόνια, δεν είναι η πανδημία κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της στην οικονομία.

«Φοβάμαι ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο εκτροχιάζεται η συνταξιοδοτική δαπάνη και "κινδυνεύουν οι συντάξεις" δεν είναι ο κορωνοϊός, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αλλά η κυβερνητική πολιτική (της προηγούμενης αλλά ιδίως της τωρινής κυβέρνησης)» σχολιάζει. Και εξηγεί: «Ούτε λίγο ούτε πολύ, από το 2018 και μετά, καθώς χαλαρώνει η προσοχή των δανειστών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, υπό τις επευφημίες των μέσων ενημέρωσης, και υπό την υψηλή καθοδήγηση των δικαστηρίων, "ξηλώνουν" μεθοδικά το ένα μετά το άλλο τα μέτρα εξυγίανσης και ενοποίησης του συστήματος συντάξεων που θεσμοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

Στην ανάρτησή του για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό ο Μάνος Ματσαγγάνης δίνει έμφαση σε «δύο σταθμούς σε αυτήν τη θλιβερή πορεία», όπως λέει.

«Φεβρουάριος 2020: Καταργείται η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και επανέρχεται το καθεστώς των χαμηλών "κατ’ αποκοπήν" εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Πλέον, ένας μεγαλογιατρός μπορεί νομίμως να πληρώνει χαμηλότερες εισφορές από μια καθαρίστρια.

» Ιούλιος 2020: Διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων πρόωρης συνταξιοδότησης. Χιλιάδες μητέρες μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν έως και 12 έτη νωρίτερα. Δίνεται ξανά το δικαίωμα σε γυναίκες που βρίσκονται στην ακμή τους να αποσυρθούν από την εργασία, ώστε να αφιερωθούν στη φροντίδα των (17χρονων) παιδιών τους» υπογραμμίζει.

«Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα ξεχνάμε, πόσο λίγα μαθαίνουμε, πόσο γρήγορα επιστρέφουμε σε αυτά που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία» καταλήγει ο κ. Ματσαγγάνης.

Φοβάμαι ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο εκτροχιάζεται η συνταξιοδοτική δαπάνη και "κινδυνεύουν οι συντάξεις" δεν είναι...

Δημοσιεύτηκε από Manos Matsaganis στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ