- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
1 στις 2 γυναίκες στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
Τι δείχνει η έρευνα της aboutpeople
Τι δείχνει η έρευνα της about people για την σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα - Δημοσιεύεται μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου
Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η aboutpeople σχετικά με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα, την ώρα που οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.
Από τα αξιοσημείωτα της έρευνας:
- Σχεδόν οι μισές γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
- Το 46,7% δεν το ανέφερε πουθενά
- Τα μισά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
- 9 στις 10 πιστεύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι συχνό φαινόμενο
- Το 14,1% φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης σημειώνονται στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο
Συχνό φαινόμενο
Στην ερώτηση «τι ποσοστό γυναικών νομίζετε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης», μέχρι 30% απάντησε το 34,6%, 31%-60% απάντησε το 37,3%, ενώ από 61% απάντησε το 22,1%.
Το 47,9% των ερωτώμενων απάντησε ότι έχει κάποια φίλη που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το 46% δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
Εννιά στις 10 ερωτώμενες θεωρούν ότι η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών σήμερα στην Ελλάδα συμβαίνει πολύ και αρκετά συχνά. Πιο συγκεκριμένα, το 40,4% απάντησε πολύ συχνά, το 50,1% αρκετά συχνά, το 6,7% όχι και τόσο συχνά και το 0,6% σπάνια.
Η ζούγκλα της εργασίας και η σιωπή
Στην ερώτηση «πού συνέβη το περιστατικό», το 48,9% απάντησε στην εργασία, το 33,1% στο δρόμο, το 14,1% στο πανεπιστήμιο/σχολείο, το 11,3% στο ίντερνετ, το 9,4% σε μπαρ/καφέ/εστιατορίο, το 5,3% σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ αυθόρμητες αναφορές είχαμε για το σπίτι (5%) και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (2,4%). Διάφορα άλλα μέρη ανέφερε το 11,6%. Σημειώνουμε ότι υπήρχε η δυνατότητα πολλαπλών επιλογών.
Το 46,7%, των γυναικών που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση, δεν ανέφερε πουθενά το περιστατικό, το 46,5% το ανέφερε σε φίλους/συγγενείς και το 4,4% στις "αρχές".
Το 46,9% των ερωτώμενων πιστεύει ότι οι νόμοι παρέχουν προστασία αλλά δεν εφαρμόζονται, το 36,4% ότι οι νόμοι μάλλον δεν παρέχουν και το 11,1% ότι παρέχουν.
Η άποψη που μετράει - Τι θεωρεί μια γυναίκα παρενόχληση
Όσον αφορά το τι αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση και τι όχι, το 92,6% κρίνει ως τέτοιο το ανεπιθύμητο άγγιγμα, με το 0,5% να διαφωνεί και το 4,6% να απαντά εξαρτάται από την περίσταση. Το 80,5% θεωρεί σεξουαλική παρενόχληση το επίμονο/επιθετικό φλερτ, με το 9,9% να διαφωνεί και το 7,8% να λέει ανάλογα με την περίσταση. Τα σεξουαλικά υπονοούμενα θεωρούνται σεξουαλική παρενόχληση για το 77,6%, με το 8,4% να διαφωνεί και το 10,5% να απαντά ανάλογα με την περίσταση. 2 στις 3 ερωτώμενες πιστεύουν ότι είναι σεξουαλική παρενόχληση το επίμονο κοίταγμα στο στήθος, με το 19,8% να διαφωνεί και το 8,9% να λέει εξαρτάται από την περίσταση. Το 53,1% θεωρεί ότι τα σεξουαλικά αστεία είναι παρενόχληση, με το 20,7% να διαφωνεί και το 21,8% να απαντά εξαρτάται από την περίσταση.
Μία στις τρεις ερωτώμενες θεωρεί ότι το πείραγμα στο δρόμο (σφύριγμα, σχόλια κλπ) είναι σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το 43,2% διαφωνεί και το 19,8% λέει ανάλογα την περίσταση.
Τρεις στις δέκα ερωτώμενες θεωρούν το κλείσιμο του ματιού σεξουαλική παρενόχληση, με το 48,8% να διαφωνεί και το 18,5% να λέει εξαρτάται από την περίσταση. Τέλος το 6,4% θεωρεί ότι να πει κάποιος ότι είναι όμορφη/γοητευτική είναι σεξουαλική παρενόχληση, με το 61,6% να διαφωνεί το 30,1% να λέει ανάλογα με την περίσταση. Σημειώνουμε ότι στην ερώτηση όλα τα παράπανω, προέρχονται από μη ερωτικούς συντρόφους.
Θετικό το κίνημα #metoo
Περίπου μία στις τρεις ερωτώμενες έχει ακούσει για το κίνημα #metoo. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων των γνωρίζουν (89,2%) έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για αυτό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Τι συμβαίνει με την ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά
Η νέα εκδήλωση του κύκλου συζητήσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα» του περιοδικού The Books' Journal
Ήταν κλειστό εξαιτίας κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονται για τα μετρά κατά της μετάδοσης του αφθώδους πυρετού
Η φωτιά καίει υλικά ανακύκλωσης και απορρίμματα
Πιθανόν να του έστησαν ενέδρα μέσω Instagram
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.