Ελλαδα

Σε ισχύ το lockdown: Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές

Ποια καταστήματα δεν κατεβάζουν «ρολά» - Τι ισχύει με κτηνιατρεία, καθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων και λαϊκές αγορές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοικτές παραμένουν οι λαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια του νέου καθολικού lockdown
Ανοικτές παραμένουν οι λαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια του νέου καθολικού lockdown © EPA/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές κατά τη διάρκεια του νέου lockdown, με σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και καθαριστήρια να λειτουργούν κανονικά.

Σε καθεστώς lockdown έχει μπει από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 η Ελλάδα, με μόνο συγκεκριμένες επιχειρήσεις να παραμένουν ανοικτές.

Η απόφαση για το νέο καθολικό απαγορευτικό σε ολόκληρη τη χώρα ήταν μονόδρομος, λαμβάνοντας υπόψιν τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, τον περασμένο Μάρτιο, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές με την τωρινή κατάσταση: α) τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και συγκεκριμένα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα ολοήμερα και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους παιδικούς σταθμούς και β) το οριζόντιο μέτρο για «μάσκα παντού» τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα SMS, τα έγγραφα μετακίνησης Τύπου Α (Εργασία) και Τύπου Β (Προσωπικοί λόγοι) τόσο σε έντυπη όσο και σε χειρόγραφη μορφή επέστρεψαν για τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ δεν επιτρέπεται η κίνηση από νομό σε νομό παρά μόνο με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για τους εργαζόμενους αρκεί η σχετική βεβαίωση από τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στο νέο lockdown επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση. Στον τριτογενή τομέα παραμένουν ανοικτές οι παρακάτω επιχειρήσεις:

  • Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, ψιλικά
  • Φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία
  • Φαρμακεία
  • Pet Shops και κτηνιατρεία
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Καθαριστήρια (χαλιών, ρούχων, αυτοκινήτων)
  • Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
  • Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ. Τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση, ενημερώνοντας ότι παραμένουν ανοικτά στο νέο καθολικό lockdown.
  • Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away (Προσοχή! Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών αποκλειστικά και μόνο με την αιτιολογία του take away. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει άλλος λόγος (π.χ. μετάβαση σε φαρμακείο - Κωδικός Β1) προκειμένου να δικαιολογηθεί η παρουσία του πολίτη σε κατάστημα με υπηρεσία take away.
  • Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
  • Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
  • Δομές Υγείας.

Επίσης, οικοδομές και εργοτάξια λειτουργούν κανονικά. Το νέο καθολικό lockdown θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, εφόσον δεν υπάρξει κάποια παράταση με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ανοικτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο παρά το lockdown

Σημειώνεται ότι σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου και αύριο Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 τα κομμωτήρια θα παραμείνουν ανοικτά με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

Οι πελάτες πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού και οι ιδιοκτήτες να έχουν ενημερωμένο κατάλογο, το οποίο και επιδεικνύουν σε περίπτωση ελέγχου από τα αρμόδια όργανα.

athensvoice-sms-lockdown.jpg

Για τη μετακίνηση στο κομμωτήριο γίνεται αποστολή δωρεάν SMS στο 13033 με τον κωδικό Β2. Ίδιος κωδικός τόσο στο έντυπο μετακίνησης Τύπου Β όσο και στη χειρόγραφη δήλωση.

Lockdown για τον κορωνοϊό - Κλειστά ΚΤΕΟ και σχολές οδηγών - Αναστέλλονται οι εξετάσεις για δίπλωμα

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια του νέου καθολικού lockdown:

α) Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών
β) Αναστέλλεται η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

Lockdown και λαϊκές αγορές - Τι ισχύει

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα στο lockdown με το παρακάτω πλαίσιο:

  • Η συμμετοχή των εμπόρων παραγωγών δεν ξεπερνά το 50%
  • Οι πάγκοι έχουν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρα ο ένας από τον άλλο
  • Αναστέλλεται η πώληση βιομηχανικών προϊόντων.

Για το ποιες επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές και κλειστές κατά τη διάρκεια του lockdown, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δημοσιεύσει αναλυτικό κατάλογο με όλες τις ΚΑΔ (Πατήστε ΕΔΩ).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ