Ελλαδα

Νέα μέτρα στην Αττική: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου

Στο «κόκκινο» το Λεκανοπέδιο - 188 νέες μολύνσεις Covid-19 μέσα στο Σαββατοκύριακο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Έως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020
Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Έως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στην Αττική - Τι αλλάζει σε συναθροίσεις

Σε ισχύ τίθενται από αύριο, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική.

Τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική παραμένουν σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, με τις τάσεις να είναι ανοδικές. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 89 στην Αττική. Μια ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 είχαν ανακοινωθεί 240 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 99 στην Αττική.

Ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι συνήθως τα Σαββατοκύριακα οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πέφτουν, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν να πάνε να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα που έρχεται.

Η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αττική είναι μεγάλη, την ώρα που οι επιδημιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό εντός των επόμενων 10-12 ημερών, θα αποτελεί μονόδρομο η λήψη ακόμη πιο σκληρών αποφάσεων.

Από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 που άρχισε η πανδημία μέχρι και την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 επιβεβαιώθηκαν 14.400 κρούσματα, εκ των οποίων ενεργά είναι τα 4.084 σε όλη την επικράτεια. Από αυτά τα 2.100, δηλαδή πάνω από τα μισά, βρίσκονται στην Αττική και τα 966 στον Δήμο Αθηναίων. «Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο» είχε επισημάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε 7 δήμους, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονο στο Δήμο Αθηναίων.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, πάντως, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν και άλλοι δήμοι στην Αττική με υψηλά επιδημιολογικά φορτία, γι' αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Πολίτες με μάσκα για τον κορωνοϊό στο συντριβάνι στην Ομόνοια - Σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 τα νέα μέτρα στην Αττική
Πολίτες με μάσκα για τον κορωνοϊό στο συντριβάνι στην Ομόνοια - Σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 τα νέα μέτρα στην Αττική © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Από τα ενεργά κρούσματα της Αττικής νοσηλεύονται 263, ενώ 1.837 ανάρρωσαν κατ’ οίκον. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία, καθημερινά έχουμε 3 κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους στην Αττική, που δείχνει μέτριο προς υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο και η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική.

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική από Δευτέρα 21.09.2020 - Έως 9 άτομα σε συναθροίσεις

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική που τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 φέρνουν μεταξύ άλλων περιορισμούς στον ανώτατο αριθμό ατόμων σε συναθροίσεις τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

Επίσης, δεν πραγματοποιείται καμία συναυλία είτε αυτή ήταν προγραμματισμένη σε κλειστή αίθουσα ή σε υπαίθριο χώρο, ενώ κατεβαίνει και άλλο το ανώτατο όριο ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική που ενεργοποιούνται τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 περιλαμβάνεται και εκείνο που αφορά στην υποχρεωτική ενίσχυση της τηλεργασίας, προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις των εργαζομένων και να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Ειδικότερα, θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Yποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική που ενεργοποιούνται τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020
Yποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική που ενεργοποιούνται τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 © Pixabay

Αναλυτικά, όλα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική που ξεκινούν να ισχύουν τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020:

  • Ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
  • Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
  • Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
  • Θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Προβλέπεται κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική που ενεργοποιούνται τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2020 και ανάλογα με τη νεότερη επιδημιολογική εικόνα θα ληφθεί απόφαση αν θα υπάρξει παράταση, άρση ή λήψη ακόμη πιο αυστηρών.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ