Ελλαδα

Διεθνής Αμνηστία vs Ελλάδας

Λόγω συμπεριφοράς προς πρόσφυγες – μετανάστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66686-134464.jpg

Αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τις πρακτικές του ελληνικού κράτους απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και πρόσκληση στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα, περιλαμβάνει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Ελλάδα: Σύνορο ελπίδας και φόβου».  Την  έκθεση  παρουσίασε με ανάλογες δηλώσεις του ο κ. Τζoν Νταλχούσεν, διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Τα κυριότερα σημεία:

· Η πρακτική της απώθησης προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά σύνορα, αναζητώντας προστασία, ασφάλεια και καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, είναι παράνομη και ντροπιαστική, γιατί παραβιάζει ευθέως τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

· Η ΕΕ καλείται να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας, επειδή παραλείπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

· «Η μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας είναι απαράδεκτη. Πάρα πολύ συχνά, αντί να βρουν άσυλο, αντιμετωπίζονται με βία και εκφοβισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους έγδυσαν, τους έκλεψαν τα υπάρχοντά τους, ακόμα και τους σημάδευαν με τα όπλα πριν τους απωθήσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία»

· «Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν τις απωθήσεις είναι κρατικά όργανα. Επομένως, οι ελληνικές αρχές φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ενέργειές τους. Οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν ανοιχτά την παράνομη και συχνά επικίνδυνη πρακτική των απωθήσεων και να διασφαλίσουν τον τερματισμό της».

Η έκθεση βασίζεται μεγάλο αριθμό από προσωπικές μαρτυρίες, καθώς η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με 148 μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Απριλίου 2014. Ειδική αναφορά γίνεται στο πολύνεκρο, διαβόητο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι (20 Ιανουαρίου 2014).

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Αμνηστία είναι μια ανεξάρτητη διεθνής οργάνωση, τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης, η οποία  έχει τρεις στόχους: την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την κατάργηση της θανατικής ποινής και την απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης.   

Μ.Φ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.