Ελλαδα

Η πρώτη εβδομαδιαία ενημέρωση με τον Νίκο Χαρδαλιά

Η πορεία του κορωνοϊού και τα μέτρα της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Χαρδαλιάς
Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εβδομαδιαία ενημέρωση σε ζωντανή μετάδοση με τον Νίκο Χαρδαλιά για την πορεία του κορωνοϊού και τα μέτρα που παίρνει καθημερινά η κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, από το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Κατά την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: Ξεκινάμε την εβδομαδιαία ενημέρωση όχι στην παλιά της μορφή, δηλαδή μαζί με τον κ. Τσιόδρα στο Υπουργείο Υγείας, αλλά εδώ στην Πολιτική Προστασία. Άλλωστε αν επιστρέφαμε στην παλιά μορφή, μαζί με τον καθηγητή και καθημερινά, αυτό θα σήμαινε ότι η κατάσταση θα ήταν σε επίπεδο συναγερμού. Αλλά ευτυχώς δεν είμαστε εκεί. Το εβδομαδιαίο ραντεβού στην Πολιτική Προστασία γίνεται προκειμένου να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας, τι δείχνουν οι έλεγχοι και ποιες επιχειρησιακές αποφάσεις λαμβάνουμε. Ώστε όλοι να γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η κοινή μας προσπάθεια, μακριά από φήμες, μακριά από αβάσιμες πληροφορίες, μακριά από ανύπαρκτες ειδήσεις.  

Ας δούμε αρχικά ποια είναι η εικόνα σήμερα. Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 
Φεβρουαρίου, με το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 19 Ιουλίου την Κυριακή, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.007 κρούσματα, από τα οποία 435 είναι σήμερα ενεργά. 1.030 συνάνθρωποί μας έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, 2.347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους και 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.  

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, από την πρώτη στιγμή, ακούμε τους ειδικούς όπως έχουμε πει, και κινούμαστε με βάση τα δεδομένα κάθε φορά. Είπαμε ότι ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια. Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή στατιστικά ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες. Όμως, θέσαμε σε εφαρμογή ένα προηγμένο σύστημα για την εξέταση ταξιδιωτών και την ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων, χρησιμοποιώντας έναν σύνθετο αλγόριθμο και λεπτομερή πρωτόκολλα.

Έτσι ώστε και οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζόμενων στον τουρισμό. Καθημερινά παρακολουθούμε τις εξελίξεις τόσο στις  πύλες εισόδου, όσο και στο εσωτερικό και όταν έχουμε νέα επιδημιολογικά 
δεδομένα προσαρμόζουμε ανάλογα και τις ενέργειές μας. Όπου χρειάστηκε κλείσαμε σύνορα που είχαμε ανοίξει, μείναμε κλειστοί σε πτήσεις, επιβάλαμε πρόσθετους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας.  

Από την 1η μέχρι τις 19 Ιουλίου,τις τρεις πρώτες εβδομάδες, έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας 918.032 άτομα. Από αυτούς 620.652 έχουν εισέλθει στη χώρα αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς. Αυτές τις 19 πρώτες ημέρες έχουν γίνει 127.900 τεστ για Covid-19, έχει υποβληθεί δηλαδή σε έλεγχο το 13,9% αυτών που περνούν τα ελληνικά σύνορα, και τα επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 295. Πιο συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έγινα 98.284 τεστ από τα οποία 105 ήταν θετικά, στα λιμάνια 6.119 τεστ από τα οποία 4 θετικά και στα χερσαία σύνορα 23.497 τεστ από τα οποία 186 θετικά. Από αυτά τα 295 κρούσματα, 53 είναι ακόμα ενεργά, ενώ 207 επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης τους και 35 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων οι 5 πρώτες σε κρούσματα χώρες ήταν η Σερβία με 78 κρούσματα, η Βουλγαρία με 63, η Ρουμανία με 61, η Αλβανία με 23 και οι ΗΠΑ με 6. Είναι χαρακτηριστικό ότι 225 από τα 295 κρούσματα, δηλαδή το 76,27%, ήταν από τις 4 φίλες γείτονες Βαλκανικές χώρες.  Και για να γίνονται κάθε μέρα αυτοί οι έλεγχοι, εκατοντάδες στελέχη παλεύουν αδιάκοπα στα 31 σημεία εισόδου της χώρας και όχι μόνο. Ένας μηχανισμός εξαιρετικών γυναικών και ανδρών που 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα προσπαθούν για να μείνει η χώρα ασφαλής.

Πιο συγκεκριμένα, στη διεξαγωγή των ελέγχων και τη διαχείριση των θετικών κρουσμάτων συμμετέχουν 105 στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 24 Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, 146 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 92 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, 22 στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και 84 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ. Ο μηχανισμός αυτός έχει στη διάθεσή του 85 μέσα μεταφοράς δειγμάτων και θετικών κρουσμάτων, καθώς και 85 καταλύματα καραντίνας, πάντα με στόχο να παραμείνει η χώρα μας υγειονομικά ασφαλής. Τους ευχαριστώ δημόσια και μέσα από την καρδιά μου! 

Γιατί είναι γεγονός ότι σήμερα είμαστε σε θέση να υποδεχόμαστε ακόμη και αυτό τον μικρό -σε σύγκριση με το παρελθόν- αριθμό επισκεπτών, μεγαλύτερο ποσοστιαία από άλλες ισχυρές τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Κι όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.  

Η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει σταθερή: Πρώτο μέλημα η υγεία των πολιτών. 
Έχουμε κάποια αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων λόγω των επισκεπτών, όμως ο αριθμός αυτών που είναι διασωληνωμένοι είναι πολύ χαμηλός, 12 ήταν χθες, και ο αριθμός των συμπολιτών μας που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι επίσης πολύ χαμηλός. Και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε η κατάσταση να βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο. Χώρες που χαλάρωσαν επαναπαυόμενες στην αρχική επιτυχία τους, το πλήρωσαν. 

Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε 
καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη 
δημόσια υγεία, πρέπει να τηρούνται.  

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των 
κανόνων και του πλαισίου υγιεινής. Χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις. Και το δεύτερο, η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Προχωράμε συνεχώς σε ελέγχους σε μπαρ, σε χώρους διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Αναστείλαμε τα πανηγύρια τουλάχιστον ως το τέλος Ιουλίου.  

Ξέρω ότι φαντάζει περίεργο, ειδικά σήμερα, να επιμένουμε στην ανάγκη αποφυγής του 
συνωστισμού και την ίδια στιγμή να υπάρχουν φαινόμενα μαζικών εκδηλώσεων χιλιάδων 
συμπολιτών μας οπαδών που αγνοώντας κάθε οδηγία, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, 
ρισκάρουν όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και αυτή των συγγενών τους, των οικείων τους. 
Πραγματικά μας λυπούν τέτοιου ή παρόμοιου είδους καταστάσεις. Ο ιός ούτε ιδεολογικές αναφορές έχει, ούτε αφήνει κανένα, μα κανένα περιθώριο σε οπαδικά ένστικτα και συναισθήματα.

Παραμένει εκεί έξω επικίνδυνος και η μεν συλλογική ευθύνη επιβάλλει αναβολή κάθε τέτοιου είδους εκδήλωσης αν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν συνθήκες και όροι ασφάλειας, η δε ατομική ευθύνη επιβάλλει άρνηση συμμετοχής σε παρόμοιες καταστάσεις συνωστισμού. Ελπίζω και εγώ να είναι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό. Και να επαναλάβω ότι δεν είναι η εικόνα που θέλουμε να βλέπουμε και πως τόσο εκεί όσο και οπουδήποτε αλλού καταδικάζουμε αυτά τα φαινόμενα.  Και για αυτό προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω ότι από την 1η έως τις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Ελληνική Αστυνομία 7.379 έλεγχοι, καταγράφηκαν 425 παραβάσεις (ποσοστό 5,76%) και επιβλήθηκαν 508 πρόστιμα συνολικού ύψους 154.800 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας που ανέρχεται συνολικά σε 195 ημέρες. 

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά με μόνο και αποκλειστικό στόχο να διασφαλίσουμε τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλους αυτούς τους μήνες ήμασταν σε μία δημιουργική επαγρύπνηση. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή! Η επιτυχία όλους τους προηγούμενους μήνες, που έκανε την Ελλάδα μας θετικό παράδειγμα παγκοσμίως, δεν έχει να κάνει μόνο με την έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης και την κατάρτιση σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου.

Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως την  υπεύθυνη στάση και τη συνεργασία των πολιτών. Και αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί. Οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται, ώστε παράλληλα με τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται από τον χώρο της επιστήμης, να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία με τον ίδιο επιτυχή τρόπο. Για αυτό να μου επιτρέψετε να επαναλάβω: στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την πειθαρχία μας. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ