Ελλαδα

Άνοιγμα σχολείων: Η λίστα με τα «SOS» για τους γονείς από τον ΕΟΔΥ

Η καθημερινότητα των μαθητών αλλάζει δραστικά από τη Δευτέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολείο - Απολύμανση
Σχολείο - Απολύμανση © EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Υπουργείο Παιδείας και ΕΟΔΥ απέστειλαν σειρά οδηγιών για το άνοιγμα των σχολείων, από το σωστό πλύσιμο των χεριών έως και την ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών.

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να παίρνουν θέση στις τάξεις τους. Τα τμήματα των περίπου 30 παιδιών θα χωριστούν στα δύο, τα μαθήματα θα γίνονται μέρα παρά μέρα, ενώ πλέον στο σχολείο τα αντισηπτικά θα είναι απαραίτητο προϊόν για καθηγητές και μαθητές. Η πρώτη εβδομάδα θα είναι ένα σημαντικό κρας τεστ, με το οποίο το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί ότι θα φέρει τη σχολική κοινότητα προ των νέων ευθυνών της απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού.

Περίπου 100.000 μαθητές θα βρεθούν στα θρανία τη Δευτέρα, ενώ από τις 18 Μαΐου οι τάξεις θα γεμίσουν με 500.000 παιδιά. Το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει το ενδεχόμενο κάποιος μαθητής ή μέλος της οικογένειάς του να νοσεί και γι’ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ο μαθητής να απουσιάζει από την τάξη και να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως. Οι απουσίες θα καταγράφονται αλλά θα επικρατεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο δικαιολόγησής τους.

Με πολυσέλιδες οδηγίες που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, διευθυντές και γονείς, υπουργείο Παιδείας και ΕΟΔΥ επιχειρούν να παρουσιάσουν με τον πιο παραστατικό τρόπο τη νέα πραγματικότητα στη σχολική καθημερινότητα.

Οι έφηβοι θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συμβάλουν στην ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών, οι οποίοι έχουν βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις και ορισμένοι εξ αυτών σε ένα μήνα περίπου θα κληθούν να δώσουν τις πιο κρίσιμες εξετάσεις για το μέλλον τους, τις Πανελλαδικές.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους γονείς μαθητών που επιστρέφουν στο σχολείο είναι οι εξής:

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
  • Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
  • Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
  • Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.
  • Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ: Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 2105212054, 2105212056, 2105212058. Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 2152156060

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ