- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τηρήθηκε το έθιμο των καβαλάρηδων του Αη Γιώργη στην Πρέβεζα αλλά χωρίς κόσμο λόγω κορωνοϊού.
Χωρίς πιστούς και με βροχή αναβίωσε το απόγευμα, 22 Απριλίου, το έθιμο των «καβαλάρηδων του Αη Γιώργη» στην Πρέβεζα, στον οικισμό του Αγίου Θωμά. Με την εικόνα του Αη Γιώργη στην αγκαλιά ένας μόνο καβαλάρης έφτασε στην εκκλησία της ενορίας και την παρέδωσε στον πατέρα Μιχάλη για να γίνει ο εσπερινός και αύριο η θεία λειτουργία στην μνήμη του Αγίου.
Νωρίτερα ο καβαλάρης ανέβηκε σε βουνό της περιοχής όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αη Γιώργη και σύμφωνα με το έθιμο πήρε την εικόνα για να την μεταφέρει στον ιερό ναό της ενορίας του Αγίου Θωμά. Μόλις κατέβηκε στον οικισμό έκανε περιφορά της εικόνας στους δρόμους για ευλογία στην κάθε οικογένεια. Στην είσοδο της εκκλησίας τον περίμεναν ο ιερέας και ένας ψάλτης. Μόλις παρέδωσε την εικόνα εψάλλη το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου και το Χριστός Ανέστη. Ο ιερέας έδωσε στον καβαλάρη ευχές και έναν σταυρό.
Η κ. Κυριακή Σουρτζή μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Θωμά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι δύσκολες μέρες της πανδημίας δεν στέκονται ικανές να ματαιώσουν το έθιμο. Υπάρχει πίστη και θέληση και έτσι αναβίωσε το έθιμο με τον καβαλάρη, τον ιερέα και έναν ψάλτη.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε θα τη δούμε στον ανοιξιάτικο ουρανό
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή
Ένα παγκοσμίου βεληνεκούς έργο που ενσωματώνει τη σύγχρονη τεχνολογία
Για ποια πάρκα πρόκειται
Αύριο η επίσκεψη από Μητσοτάκη - Μακρόν
Το σημείο έχει αποκλειστεί από πυροτεχνουργούς
Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τρεις κατηγορούμενους - Ένοχες δύο γυναίκες, αναμένεται η απόφαση για ποινές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ξεκάθαρος ο Έλληνας τραγουδιστής
Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση
Συνελήφθη ένας 18χρονος, καθώς και δύο γυναίκες για υπόθαλψη
«Μαμά, σήμερα έφερε έναν φίλο μου...»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.