Ελλαδα

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για κορωνοϊό - Η άδεια ειδικού σκοπού

Τα ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την άδεια ειδικού σκοπού για τον κορωνοϊό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την άδεια ειδικού σκοπού για τον κορωνοϊό/© EUROKINISSI

Αυτά είναι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό - Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μεταξύ άλλων θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου. Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενους γονείς, με πλήρεις αποδοχές. O κ. Πέτσας, αφού επανέλαβε την εφαρμογή του μέτρου για κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς και για όλα τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ισχύ 14 ημερών, ξεκαθάρισε ότι στόχος παραμένει η προστασία των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού, η οποία προβλέπει:

  • Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
  • Για κάθε 4 ημέρες άδειας, οι 3 θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο η 1 θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
  • Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του Ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
  • Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του Δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
  • Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Επιπλέον, αν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.
  • Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα για τον κορωνοϊό.

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό - Τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο

Με αφορμή την άδεια ειδικού σκοπού, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε επίσης πως «για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως».

Και πρόσθεσε: «Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό».

Κορωνοϊός: Έκτακτα κονδύλια και προσλήψεις στην Υγεία

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα δημόσιας υγείας, έχοντας εγκρίνει κονδύλι 15 εκατομμυρίων ευρώ. Δρομολογούνται, επίσης, δαπάνες για νέες προσλήψεις.

Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορωνοϊού
Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορωνοϊού/© EUROKINISSI

«Δρομολογούνται δαπάνες για νέες προσλήψεις. Το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει όσες πιστώσεις χρειαστεί στο Υπουργείο Υγείας» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επιπλέον, προανήγγειλε 200 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας την επόμενη εβδομάδα, με τον στόχο να φθάνει έως και τις 2.000 προσλήψεις.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία - Γίνεται θέμα στο Eurogroup

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup τα αρμόδια υπουργεία θα πάρουν μέτρα στήριξης της οικονομίας.

«Το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτήν που προβλεπαμε. Οι έκτακτες ανάγκες για την τόνωση της ρευστότητας και την προστασία της απασχόλησης είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες» ξεκαθάρισε, σε συνέχεια των όσων είπε την Τρίτη 10 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σ.σ. «Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατεύσουμε όσους πλήττονται»).

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Έκκληση στους πολίτες να προστατευτούν οι «ευπαθείς ομάδες»
Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Έκκληση στους πολίτες να προστατευτούν οι «ευπαθείς ομάδες»/© EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

«Οι κοινοτικοί κανόνες έχουν έναν βαθμό ευελιξίας. Υπάρχει ομοθυμία για να αξιοποιηθεί κάθε περιθώριο. Μιλάμε για διπλή ευελιξία ως προς το ύψος των στόχων και για εξαίρεση για δαπάνες που θα απαιτηθούν. Περιμένουμε την απόφαση του Eurogroup για να προχωρήσουμε με τα άμεσα μέτρα» πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Η αναφορά Πέτσα στην Ιερά Σύνοδο και το μήνυμα στις ευπαθείς ομάδες

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης, η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, η αναστολή εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα και η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων.

Επεσήμανε ακόμη ότι «στην ίδια κατεύθυνση τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και μητροπολίτες συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας» και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου: "Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό"».

Η ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη
Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη

Μεγαλώνουμε, γερνάμε και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα δυο-τρία απλά πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι οι κίνδυνοι από την ηλιακή ακτινοβολία και τη σωματική καταπόνηση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.