- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πρύτανης ΕΚΠΑ για κορωνοϊό: Γιατί έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία
Και τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, εξηγεί γιατί έπρεπε προληπτικά να κλείσουν τα σχολεία λόγω του κορωνοϊού.
Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θανάσης Δημόπουλος επικροτεί την απόφαση για προληπτικό κλείσιμο των σχολείων στην Ελλάδα και εξηγεί ότι και τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.
«Ο κορωνοϊός για να δημιουργήσει προβλήματα πρέπει να κατέβει στους πνεύμονες καθώς δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα, αλλά ένα είδος πνευμονίας», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στη συμπτωματολογία του κορωνοϊού και τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι «είναι σύνηθες να δημιουργήσει κάποια βλάβη που συνήθως είναι πολύ ήπια και δεν φαίνεται σε ακτινογραφία στους πνεύμονες». Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής η δύσπνοια είναι «καμπανάκι» για δημιουργία πνευμονίας, ωστόσο είναι κάτι που θεραπεύεται στην πλειονότητα. Όσοι έχουν ενδείξεις πνευμονίας συνήθως, χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν εκδηλώνουν όλοι το ίδιο σοβαρά συμπτώματα.
Συγκεκριμένα, το 85% των ασθενών που νόσησαν είχαν ήπια συμπτώματα, ένα 15% χρειάζεται νοσηλεία, ενώ μόλις το 5% αφορά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται ΜΕΘ.
Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι το σκεπτικό για τα μέτρα, εκ των οποίων είναι και το κλείσιμο των σχολείων, στηρίζεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι και τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Παρόλο που στην πλειοψηφία θα έχουν ήπια έως και ελάχιστα συμπτώματα, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής ευθύνης, όπως το να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο αριθμός των περιπτώσεων που υπάρχουν στην κοινότητα, δηλαδή οι ενδείξεις διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πότε θα περιοριστούν οι βροχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.