- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λέκκας: Οι σεισμοί στην Κρήτη δεν συνδέονται με γεωτρήσεις
«Οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια»
Καμία συσχέτιση των πρόσφατων σεισμών στα νότια της Κρήτης με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες
Την κατηγορηματική άποψη ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με τη σεισμική ακολουθία που καταγράφηκε αρχές Δεκεμβρίου στα νότια της Κρήτης, εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.
Στο περιθώριο ενημερωτικού σεμιναρίου που πραγματοποίησε ο Οργανισμός στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με στόχο την εκπαίδευση αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών στελεχών για την προστασία από τους σεισμούς, ο κ. Λέκκας κλήθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί σύνδεσης των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων με τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται κατά διαστήματα.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια, συνεπώς δεν έχουν καμία επίδραση στις γεωδυναμικές διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος 10-20 χιλιομέτρων. Είναι σαν να διατείνονται ότι πετάει μια πεταλούδα στη Νέα Υόρκη και αντιλαμβάνονται το πέταγμα της πεταλούδας εδώ στην Ελλάδα. Τέτοια συσχέτιση υπάρχει».
Ο κ. Λέκκας επανέλαβε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στα νότια της Κρήτης στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν συνδέεται με τους σεισμούς στην Αλβανία και σε αλλά σημεία του Ελληνικού χώρου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η έξαρση που υπήρχε πριν από δύο μήνες σε όλο τον ελληνικό και αλβανικό χώρο, είχε μόνο μια χρονική σύμπτωση. Δεν υπήρχε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο».
Παράλληλα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα είναι στην πλειονότητά τους καλά θωρακισμένα απέναντι σε σεισμούς.
Όπως ανέφερε, «τα δημόσια κτίρια έχουν υψηλή θωράκιση στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικής ηλικίας, από παλιά ιστορικά κτίρια στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρά μόνο να τα ενισχύσουμε, μέχρι και κτίρια που κτίστηκαν τις δεκαετίες '60, '70 και '80. Όσο περνά ο χρόνος η ποιότητα των κτιρίων και η αντισεισμική θωράκιση κλιμακώνεται και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε κορυφαία επίπεδα».
Ωστόσο είπε, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση των παλαιών κτιρίων. Το σεμινάριο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αναστάσιος Κουρουπάκης, δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπηρεσιακοί παράγοντες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία καθώς και στελέχη εθελοντικών ομάδων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι για την επιστροφή;
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΟΔΕ δίνουν μάχη με τις φλόγες
Η Maran Tankers επιβεβαιώνει το πλήγμα στο ελληνικό τάνκερ - Το πλήρωμα είναι ασφαλές
Ξεκινούν εργασίες για 5G και αλλαγή σιδηροτροχιών - Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
Έντονη διαμαρτυρία από τον Βασίλη Κικίλια για τη στοχοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας
Η δεισιδαιμονία γύρω από τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι σχετικά πρόσφατη στη δυτική κουλτούρα
Δρομολόγια μέχρι το ΣΕΦ ή την Αγία Τριάδα Πειραιά σε συγκεκριμένες ώρες λόγω κατεδαφίσεων και αγώνα δρόμου
Η άνοδος των καυσίμων λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων πιέζει τα εισιτήρια, με όλα τα σενάρια ανοικτά
Το ιστορικό του έργου και οι δύο βλάβες του αγωγού - Το νησί συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με το πόσιμο νερό
Πιλοτική εφαρμογή στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος με ηλεκτρονικό πομποδέκτη και χιλιομετρική χρέωση
Ο μετεωρολόγος επισημαίνει πάντως ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο
Η εισαγωγή θα γίνει μέσω γραπτής δοκιμασίας γνώσεων και δεξιοτήτων
Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο αλλά υπέκυψε στα τραύματά του
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Καλλιτέχνες και φίλοι βρέθηκαν στο Κοιμητήριο Βούλας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.