Ελλαδα

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κάνει τη διαφορά

Φιλοξενώντας Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας που φιλοξενεί

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo-1550305080-4e029753abcf.jpg

Μιλήσαμε με τον μόνιμο επίκουρο καθηγητή του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ευστράτιο Παπάνη, για να μάθουμε περισσότερα για τα προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας

Τα Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάνουν τη διαφορά. Εδώ και έντεκα χρόνια διοργανώνονται, με επιστημονικά υπεύθυνο τον μόνιμο επίκουρο καθηγητή του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ευστράτιο Παπάνη, και αναπληρωτή επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Γεώργιο Κορρέ.

Απευθυνθήκαμε στον καθηγητή κ. Ευστράτιο Παπάνη για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

82008912_135391597928459_2435019038313676800_o.jpg

Τι είναι τα Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας;
Τα Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, με γνώμονα τις ανάγκες των ατόμων και τις απαιτήσεις της κοινωνίας για περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη. Τα προγράμματα υλοποιούνται τόσο εξ αποστάσεως όσο και διά ζώσης σε Ελλάδα αλλά και σε Κύπρο. Στόχος είναι η εμβάθυνση των γνώσεων του ατόμου σε διάφορα γνωστικά πεδία, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν και στον επαγγελματικό τομέα με πιθανές μοριοδοτήσεις, ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου και την ισχύουσα νομοθεσία.
Tο διδακτικό προσωπικό απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, συντονιστές εκπαίδευσης, διδάκτορες και κατόχους πολλαπλών μεταπτυχιακών τίτλων, καθώς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας με πολυετή εμπειρία. Αξιοποιούνται πλήρως οι νέες τεχνολογίες, οι βιωματικές ασκήσεις, η ανακαλυπτική μάθηση και η επιστημονική έρευνα.

Ποια σεμινάρια έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα;
Επί έντεκα συνεχή χρόνια η επιλογή των αντικειμένων και οι μέθοδοι διδασκαλίας εγγυώνται ότι η παρεχόμενη ποιότητα διασφαλίζει αναγνωρισιμότητα στην αγορά εργασίας και εγκαθιδρύει με πολλαπλασιαστικό τρόπο γνώσεις και πρακτικές εφαρμογές στους γνωστικούς τομείς: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, Διαπολιτισμική Αγωγή, Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ή/και ξένης γλώσσας, Παιδοψυχολογία, Συμβουλευτική, διαχείριση κρίσεων και Ψυχομετρία, Coaching με στοιχεία Συμβουλευτικής, Executive coaching and management, Συμβουλευτική, life coaching and mentoring, Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Συμβουλευτική, Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων, Αρχές, φιλοσοφία και διδακτική μεθοδολογία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Ψυχολογία, Ψυχολογία και Τέχνη, Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και Θετική Ψυχολογία (NLP), Θεραπεία και Εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας (TEACCH), Κλινική Ψυχολογία, Ανοιχτά Σεμινάρια Ψυχολογίας, Κατάρτιση Στελεχών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, Εγκληματολογία και Δικαστική Ψυχολογία, Εισαγωγή στην Εγκληματολογία: Έγκλημα και Ψύχωση, Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων και Εκπαίδευση Συνοδών Παράλληλης Στήριξης.
Επίσης, έχουν υλοποιηθεί δωρεάν επιμορφώσεις στα αντικείμενα: Ψυχολογία, Συμβουλευτική και Προπονητική Ζωής, Κοινωνιολογία και Ψυχολογία της υγείας, Διαχείριση σχολικής τάξης - ο εκπαιδευτικός ως σύμβουλος, Μεθοδολογία έρευνας, Οικογενειακό δίκαιο για κοινωνικούς επιστήμονες, Συναισθηματική νοημοσύνη και αυτοεκτίμηση, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στην επιστήμη της Ψυχολογίας, Ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, Το Α-Ω των συμβουλευτικών συνεδριών, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Εισαγωγή στην εγκληματολογία: Έγκλημα και Ψύχωση και Ημερίδες και Επιστημονικά Συνέδρια σε όλη την Ελλάδα.

Απευθύνονται σε όλους;
Τα προγράμματα απευθύνονται σε συνειδητοποιημένους επιμορφούμενους, που επιθυμούν να διευρύνουν τους γνωστικούς ορίζοντες και να εμβαθύνουν σε διάφορα επιστημονικά πεδία, ανταποκρινόμενοι στη νέα μορφή μάθησης, την ασύγχρονη διδασκαλία, η οποία προσαρμόζεται στο ρυθμό μάθησης κάθε επιμορφούμενου. Τα προγράμματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά και συγκεκριμένα σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, κοινωνικούς επιστήμονες, εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια, ειδικούς της ψυχικής υγείας, σε φοιτητές και σε γονείς.

Ένα ζητούμενο σήμερα των επιμορφούμενων είναι οι πιστοποιήσεις. Με ποιο τρόπο τα προγράμματα διασφαλίζουν πιθανές μοριοδοτήσεις και Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες;
Τα Προγράμματα παρέχουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα Προγράμματα υλοποιούνται έχοντας ως κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με σκοπό την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, πολλά από αυτά μοριοδοτούνται (επικαιροποίηση δεξιοτήτων), ενώ όλα τα προγράμματα παρέχουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης (ECVET). Τα ECVET (European Credit system for Vocational Education & Training) είναι ένα σύστημα για την αναγνώριση, συγκέντρωση και μεταφορά πιστωτικών μονάδων (credits) στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ποια ερευνητικά προγράμματα έχουν προκηρυχθεί και πόσοι εμπλέκονται σε αυτά;
Στην παρούσα φάση υλοποιείται ένα σημαντικό εγχείρημα, που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας στους τομείς της Ψυχολογίας, της Εκπαίδευσης και της Συμβουλευτικής των Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί εξειδικευμένες και πολυμελείς ερευνητικές ομάδες με εμπειρογνώμονες, ερευνητικό προσωπικό, υπ. Διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και βοηθούς έρευνας. Η έρευνα απαιτεί τη συμμετοχή σχολείων της Ελλάδας (από όλες τις βασικές βαθμίδες της εκπαίδευσης). Μέχρι τώρα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από 57 σχολεία.

Γνωρίζουμε ότι λειτουργούν θερινά σχολεία, αυτά που διοργανώνονται;
Οι επιμορφούμενοι των προγραμμάτων κατά προτεραιότητα συμμετέχουν σε Θερινό Σχολείο, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε κάποια πόλη της Ελλάδας κάθε καλοκαίρι. Παρέχεται μία μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες των προγραμμάτων, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών, να αποκτήσουν μία θεωρητική κατάρτιση και πρακτικές δεξιότητες σε καινοτόμα γνωστικά πεδία, με βιωματικές δράσεις και διαδραστική μάθηση. Το θερινό σχολείο παρέχει βεβαίωση με ECTS.

Για πληροφορίες στους συνδέσμους:
Ο Σύνδεσμος των προκηρύξεων είναι https://ppy.aegean.gr
Ενημέρωση για τις ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες https://www.iky.gr/el/ecvet-network
Ενημέρωση για την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
https://drive.google.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ