- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Απείρως πιο ασφαλείς οι νέες ταυτότητες»
«Το κράτος ήδη διαθέτει τα δεδομένα των πολιτών» ξεκαθάρισε - Τι είπε για την τεχνοφοβία σχετικά με το 5G
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των νέων ταυτοτήτων, διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η τεχνολογία και τεχνοφοβία, η 4η επανάσταση και οι επερχόμενες αλλαγές στην καθημερινότητα των Ελλήνων τέθηκαν προς συζήτηση στις «Συναντήσεις Απρόβλεπτες» που έγινε την Τετάρτη στο café του Ιανού με προσκεκλημένους τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη. Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου, αλλά και στα επόμενα σχέδια. Αναφερόμενος αρχικά στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι πανάκεια, αν και έπρεπε να λειτουργεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά μέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η ψηφιοποίηση των ΚΕΠ και η απλοποίηση των διαδικασιών.
Επεσήμανε μάλιστα ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αποφασισμένη να δοκιμάσει αλλαγές, να πειραματιστεί στα ψηφιακά συστήματα. «Ελπίζουμε να κάνουμε λάθη, αλλά όχι τα ίδια λάθη», ενώ βασικός στόχος είναι να «μη χάσουμε το επόμενο τρένο της πληροφορικής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι να δοθούν λύσεις στις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να σχεδιαστεί νέο παραγωγικό μοντέλο.
Νέες ταυτότητες: Πόσο ασφαλείς είναι;
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της ασφάλειας δεδομένων των πολιτών με τον κ. Πιερρακάκη να υπογραμμίζει ότι «το κράτος ήδη διαθέτει τα δεδομένα των πολιτών μόνο που οι υπηρεσίες μεταξύ τους μέχρι σήμερα δεν διαλειτουργούσαν».
«Αυτό που εμείς προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να διευκολύνουμε τους πολίτες και να κόψουμε ουρές στα γκισέ. Το κράτος είναι ένα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για τις νέες ταυτότητες διαβεβαίωσε ότι «θα είναι απείρως πιο ασφαλείς από τις υφιστάμενες». Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι τους πρώτους μήνες της άνοιξης θα είναι έτοιμη και η ψηφιακή εξουσιόδοτηση που θα μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης από το σπίτι του.
5G: Υπάρχει κίνδυνος;
Όσον αφορά στην τεχνοφοβία σχετικά με το 5G και την ασφάλεια των κεραιοσυστημάτων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επανέλαβε ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 16.500 κεραίες αυτήν την στιγμή σε 14.500 τοποθεσίες.
Σύμφωνα με ελέγχους που έχουν γίνει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (περίπου 2.500 έλεγχοι τον χρόνο), οι κεραίες που ήταν πάνω από το όριο, ήταν τέσσερις, στις 2.500, διευκρινίζοντας πως ήταν πάνω από τα χαμηλά όρια που ισχύουν στην Ελλάδα, όχι σε σχέση με τα διεθνή.
«Το μηχάνημα δεν μπορείς να το "λαδώσεις"»
Ο κ. Πιερρακάκης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε για τη νέα σχέση εμπιστοσύνης πολίτη προς το κράτος που επιδιώκεται να χτιστεί και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαμορφώσει νέες νοοτροπίες όπως έγινε στην περίπτωση της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος, ενώ σημείωσε ότι με την ψηφιακή διακυβέρνηση εξασφαλίζεται η διαφάνεια καθώς «το μηχάνημα δεν μπορείς να το "λαδώσεις"».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «βήμα βήμα δημιουργούμε μικρά τετελεσμένα όπως προχωρήσαμε με την δήλωση γέννησης με μια ενέργεια στο μαιευτήριο. Αν περάσεις ψηφιακές λύσεις νομιμοποιούνται στη νοοτροπία του πολίτη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις εξαρτώνται από την συμβατότητα δότη και λήπτη».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων κατά την περίοδο της κρίσης και τόνισε ότι πλέον στην εκπαίδευση δίνεται βάρος στις δεξιότητες των νέων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αλλαγές και δήλωσε για τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό «στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για όσους θέλουν να γυρίσουν».
Απόστολος Δοξιάδης: Σύγχρονοι σκλάβοι
Από τη μεριά του, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης μίλησε για την εμπλοκή του στην δημιουργία του αριθμού 1109, τη Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων που έγινε με πρωτοβουλία της Α1.
Για σύγχρονους σκλάβους έκανε λόγο ο κ. Δοξιάδης, οι οποίοι φτάνουν τα 100.000 άτομα. Όσον αφορά στο θέμα του εκσυγχρονισμού σχολίασε ότι θα πρέπει πάντοτε να προσαρμόζεται ανάλογα την κουλτούρα του κάθε λαού, έθιξε το ζήτημα της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και εξήρε τον ρόλο της οικογένειας στην περίοδο της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση έφερε και το στοιχείο του ρίσκου στις ζωές των Ελλήνων και τους έδωσε άλλες προοπτικές.
Τέλος, οι ευχές που έδωσαν οι δυο συνομιλητές για την Ελλάδα ήταν από τη μεριά του κ. Πιερρακάκη «να πιστέψουμε στους εαυτούς μας», ενώ ο κ. Δοξιάδης ευχήθηκε «να μη χάσουμε τα καλά μας στοιχεία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.