Ελλαδα

Νέος ανελκυστήρας και καλύτερος φωτισμός στην Ακρόπολη

Τα δύο έργα αποτελούν προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση - Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Παπαδημητρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αναβατόριο στην Ακρόπολη
Το αναβατόριο στην Ακρόπολη/© ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς, προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση, θα αντικαταστήσει το αναβατόριο στην Ακρόπολη.

Παρελθόν θα αποτελέσει το «προβληματικό» αναβατόριο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το έργο για την εγκατάσταση νέου σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς. Παράλληλα, θα αναλάβει το κόστος για την αναβάθμιση του νυχτερινού φωτισμού στην περιοχή. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου.

Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2020. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος θα φθάσει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, το ενημερωτικό σημείωμα από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου με αντικείμενο τη στήριξη των προσπαθειών για την αναβάθμιση των υποδομών στο λόφο της Ακρόπολης.

Στη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς (αντί του αναβατορίου), καθώς και την ανανέωση - αναβάθμιση του νυχτερινού φωτισμού στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Παπαδημητρίου για την πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος. Τόνισε ότι μέσα από τη δράση του «προβάλλει το πρόσωπο μιας Ελλάδας η οποία ουδέποτε έχασε τις αξίες ή την ευαισθησία της, ιδιαίτερα απέναντι στην πολιτιστική της κληρονομιά, που αποτελεί άλλωστε και κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου/© INTIMENEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως «βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς τονίζουμε τη σημασία των ίσων ευκαιριών για όλους και επαναφέρουμε τον φωτισμό της Ακρόπολης ως ελάχιστη απόδειξη σεβασμού στο μνημείο και στους αρχαιολόγους που το προστατεύουν εξ ονόματος όλων μας».

Στη θέση του υπάρχοντος αναβατορίου θα τοποθετηθεί ένας σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς, όπως συμβαίνει πλέον σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, ο οποίος θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Όσον αφορά τις υποδομές φωτισμού, οι οποίες τοποθετήθηκαν το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προβλέπεται συνολική αναβάθμισή τους με βάση την αρχική μελέτη, ώστε να αναδειχτούν εκ νέου οι γραμμές και οι σκιάσεις των μνημείων και του βράχου από τον νέας γενιάς φωτισμό στη νυχτερινή Αθήνα.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν και τα δύο έργα πριν το καλοκαίρι του 2020, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,5 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ