Ελλαδα

Κλειστά τα σχολεία στη Σάμο - Έκρυθμη η κατάσταση στο hotspot

«Σαν να ζούμε μια φυσική καταστροφή», δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Στάντζος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΚΥΤ
ΚΥΤ (ΑΡΧΕΙΟ) / © INTIME NEWS/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κλειστά τα σχολεία στο Βαθύ Σάμου μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

«Σήμερα κλείσαμε τα σχολεία λες και ζούμε μια φυσική καταστροφή», δήλωσε ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος μία ημέρα μετά την εξέγερση και τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ.

Τα σχολεία δεν λειτούργησαν στο Βαθύ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα μέρος του καταυλισμού παραδόθηκε στις φλόγες. Το έναυσμα για τις ταραχές δόθηκε νωρίτερα και για άγνωστο λόγο όταν Αφγανοί συγκρούστηκαν με Σύρους. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων, ήταν ο τραυματισμός τριών Σύρων με αιχμηρά αντικείμενα, μάλλον μαχαίρια, και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται.

Μιλώντας στο Open TV για τα χθεσινά επεισόδια ο κ. Στάντζος πρόσθεσε: «Ακολούθησε εκδήλωση πυρκαγιάς στη δυτική πλευρά του καταυλισμού, πιθανότατα από εμπρησμό. Είχε κι έκρηξη, εκκενώθηκε ευτυχώς γρήγορα και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του καταυλισμού».

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου διευκρίνισε ότι είχε επικοινωνία από νωρίς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και το υπουργείο Παιδείας.

«Περιμένουμε όμως άμεση εφαρμογή των μέτρων. Αυτός ο πληθυσμός δεν μπορεί να μένει στην πόλη. Έχουμε έξι χιλιάδες μετανάστες και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε μια πόλη με άλλους επτά - οκτώ χιλιάδες κατοίκους της πόλης μας.Δυστυχώς όλα αυτά τα επεισόδια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με τον άδικο πόλεμο που διεξάγεται κατά των Κούρδων. Όταν 50 μέτρα από το Δημαρχείο στις 7:00 το απόγευμα είχαμε τρεις μαχαιρωμένους, τι να πούμε. Δεν είναι καταστάσεις να τις βιώνει μια μικρή επαρχιακή πόλη», υπογράμμισε στο Open TV.

Η φωτιά έσβησε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικών ομάδων, ενώ χιλιάδες αιτούντες άσυλο μετακινήθηκαν σε παρακείμενους στο ΚΥΤ ανοιχτούς χώρους αλλά και μέσα στην πόλη.

Σε σύσκεψη των τοπικών Αρχών στο δημαρχείο της Σάμου αμέσως μετά το σβήσιμο της φωτιάς αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η άμεση αποσυμφόρηση της Σάμου, αφού χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν σήμερα πού να μείνουν. 

Στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Σάμου διαμένουν σήμερα περί τα 6.300 άτομα.

Βίντεο από τη χθεσινή πυρκαγιά 

samos camp fire

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ