- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
SOS από τη Λέρο: Έχουν δημιουργήσει hotspot μέσα στο ψυχιατρείο
Το ΔΣ του Θεραπευτηρίου κρούει τον κώδωνα για τη δημόσια υγεία
SOS εκπέμπει η Λέρος για τη δημόσια υγεία από το hotspot που έχει δημιουργηθεί μέσα στο ψυχιατρείο. Η έκκληση από το ΔΣ του Θεραπευτηρίου.
Στον προαύλιο χώρο του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ) μεταναστών και προσφύγων. Αποτέλεσμα είναι σύμφωνα με τη διοικήτρια του Θεραπευτηρίου που συγκάλεσε Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα «Συνθήκες διαβίωσης και συνύπαρξης προσφύγων και ασθενών με ψυχικές διαταραχές στο χώρο του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου», να σημειώνονται επιθέσεις σε τροφίμους του ψυχιατρείου, απόπειρες διαρρήξεων, υποκλοπή ρεύματος με επικίνδυνες τεχνικές και άρα περιορισμό της κυκλοφορίας των ασθενών, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες με επιβαρυντική συνέπεια στην ψυχική και σωματική τους υγεία.
Επιθέσεις μεταναστών στους νοσηλευόμενους
Ειδικότερα, και όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, επικαλούμενοι την εισήγηση της διοικήτριας Ελένης-Λήδας Σαρίκα, η συνύπαρξη αιτούντων άσυλο και νοσηλευόμενων ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των δεύτερων αλλά και για τη δημόσια υγεία, την ώρα που οι συνθήκες γίνονται εκρηκτικές από τις αθρόες αφίξεις.
«Το πρόβλημα εντείνεται από την συνύπαρξη και την εν γένει συστέγαση του Κ.Υ.Τ με τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, επιλογή που ομολογουμένως δεν ήταν ιδανική από την απαρχή της, το όχι και τόσο μακρινό 2016, οδηγώντας σήμερα και τις δυο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σταδιακά, στην στέρηση θεμελιωδών τους δικαιωμάτων» φέρεται να είπε στην εισήγησή της η κα Σαρίκα.
Ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών, που διαμένουν αυτή τη στιγμή στο Κ.Υ.Τ, υπολογίζεται περίπου στα 2500 άτομα, σε εγκαταστάσεις με χωρητικότητα μόλις 860 ατόμων. Οι 1500 άνθρωποι τουλάχιστον εξ αυτών διανυκτερεύουν διάσπαρτα στον υπαίθριο χώρο του ψυχιατρείου, άλλοι σε αντίσκηνα τα οποία βρίσκονται έξω από τα όρια του Κ.Υ.Τ στη γειτονική ακτογραμμή, αλλά και χωρίς αντίσκηνα και άλλοι εισβάλλουν σε κενά εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια.
Όπως ανέφερε η κυρία Σαρίκα, «η εγγύτητα δύο τόσο ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων όπως είναι λογικό και επόμενο δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα σε ασθενείς και φιλοξενούμενους, που ως πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα θέλαμε να αποφύγουμε με κάθε κόστος. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, δυστυχώς, τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς που παρατηρήθηκαν: το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2019 έγινε απόπειρα διάρρηξης της 7ης Βίλας. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν ασθενείς εντός της δομής. Επίσης, το Σάββατο 12/10/19 υπήρξε περιστατικό με τον ασθενή Κ.Ι. από την μονάδα ψυχοκοινωνικής υποκατάστασης «Μπιραζιέρη», όπου του επιτέθηκαν μετανάστες, καθώς πέταξε μια μαύρη σακούλα με ρούχα τους. Αναφορές από το Τμήμα Επιστασίας και την Τεχνική Υπηρεσία κάνουν λόγο για μη συμμόρφωση των προσφύγων με τις οδηγίες ασφαλείας, σχετικά με την απομάκρυνσή τους από τα κτήρια του Θεραπευτηρίου, αλλά και για υποκλοπή ρεύματος με επικίνδυνες τεχνικές. Τα ανωτέρω γεγονότα μας οδήγησαν στον περιορισμό της κυκλοφορίας των ασθενών μας, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, με επιβαρυντική συνέπεια στην ψυχική και σωματική τους υγεία».
Η διοικήτρια του Θεραπευτηρίου χτυπά καμπανάκι στους αρμοδίους για τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών. «Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να ζουν εκτός των 'κτιριακών' εγκαταστάσεων του Κ.Υ.Τ δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι αυτονόητο πως αυτός ο συνωστισμός οδηγεί σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, τελευταία έχουν εμφανιστεί προβλήματα τρωκτικών, ψύλλων κ.λ.π. ενώ το πρόβλημα θα επιδεινωθεί από τις καιρικές συνθήκες τον επερχόμενο χειμώνα. Αναφορές από το προσωπικό δείχνουν πως την τελευταία δεκαετία δεν έχει υπάρξει ξανά ανάλογο ζήτημα. Όλοι μας , ΔΣ, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι, ανησυχούμε πως υπάρχει κίνδυνος και είναι θέμα χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους λοιμώδεις ασθένειες, για πολλές από τις οποίες δεν έχει γίνει η απαιτούμενη πρόληψη (εμβολιασμοί κ.λ.π.) από δήγματα και ακαθαρσίες τρωκτικών, δερματικές παθήσεις λόγω έντονου συγχρωτισμού και παιδικές ασθένειες, για τις οποίες δεν υπάρχει η προστατευτική ανοσία που υπάρχει στους μετακινούμενους πληθυσμούς. Τα προβλήματα θα ενταθούν με την επικείμενη αύξηση αφίξεων και καιρικών συνθηκών του επερχόμενου χειμώνα».
Εντός του καταυλισμού υπάρχει μόνο ένα ιατρείο διαλογής με αποτέλεσμα οι μετανάστες και πρόσφυγες να παραπέμπονται ή να πηγαίνουν μόνοι τους στο νοσοκομείο με το ιατρικό προσωπικό του να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας και περίθαλψης ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού καθώς για τους 220 νοσηλευόμενους και τους 15 ασθενείς στο τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών Περιστατικών αντιστοιχούν ένας μόλις παθολόγος, ένας γυναικολόγος, μία οδοντίατρος, 3 ψυχίατροι ενώ λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες.
Καμπανάκι από το ΔΣ του Θεραπευτηρίου
Δεδομένων των παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεραπευτηρίου, προτείνει στην Πολιτεία με ψήφισμα του:
- Να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των προσφύγων -μεταναστών με ευθύνη του Κ.Υ.Τ.
- Να δοθεί έμφαση από τον Ε.Ο.Δ.Υ. στη πρόληψη μεταδοτικών και άλλων νοσημάτων, με ενημέρωση και υπόδειξη μέτρων βελτίωσης των υποδομών τόσο του Κ.Θ.Λ. , όσο και του Κ.Υ.Τ.
- Να γίνει διαχωρισμός χωροταξικός του Κ.Υ.Τ. από το Κ.Θ.Λ. με διασφάλιση της απρόσκοπτης και άρτιας ψυχιατρικής φροντίδας των ασθενών μας στο χώρο τους, στον οποίο διαβιούν τις τελευταίες δεκαετίες, προς αποφυγή συγχρωτισμού των δυο ευάλωτων ομάδων (ψυχασθενών και προσφύγων - μεταναστών ) .
- Να διευκρινιστούν τα όρια αρμοδιοτήτων και υπευθυνοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, Αστυνομίας κ.λ.π. στη διαχείριση των προσφύγων – μεταναστών, στον χώρο του Ψυχιατρείου εντός και εκτός των εγκαταστάσεων του Κ.Υ.Τ.
- Να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια στον Προϋπολογισμό μας του 2020 για την παραμονή των ήδη υπηρετούντων στη φύλαξη - καθαριότητα – σίτιση με σύμβαση ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και για την πρόσληψη επί πλέον προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και επικουρικούς (άμεση ανάγκη για 10 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας, 10 Νοσηλευτές και 10 άτομα ως βοηθητικό προσωπικό), καθώς και την άμεση προκήρυξη θέσεων ιατρών σε ειδικότητες που έχουμε σοβαρή έλλειψη, σύμφωνα με την αρ. 34/10-10-2019 θέμα ΕΗΔ 6 Απόφαση Δ/κού Σ/λίου (Παθολόγοι, Ψυχίατροι, Γενικής Ιατρικής)
- Να διοριστούν διερμηνείς-μεταφραστές με ευθύνη του κράτους, (ΕΟΔΥ ή άλλου κρατικού φορέα) απαραίτητοι για τη σωστή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των προσφύγων - μεταναστών από τους λειτουργούς του Κ.Θ.Λ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιους δρόμους εντοπίζονται δυσκολίες
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.