- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΣτΕ: Δεν χτίζεται εκκλησία κοντά στο τέμενος του Βοτανικού
Γιατί οι δικαστές είπαν «όχι» στην κατασκευή του Ιερού Ναού της Παναγιάς της Ελευθερώτριας
Γιατί οι δικαστές είπαν «όχι» στην κατασκευή του Ιερού Ναού της Παναγιάς της Ελευθερώτριας
Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η ίδρυση και λειτουργία Ιερού Ναού των Ορθοδόξων Χριστιανών μπορεί να γίνει μόνο σε χώρο που έχει προβλεφθεί πολεοδομικά ότι μπορεί να κατασκευαστεί και έτσι δεν επέτρεψε τη λειτουργία του Ιερού Ναού της Παναγιάς της Ελευθερώτριας στο Βοτανικό, κοντά στο υπό ανέγερση Ισλαμικό Τέμενος.
Ειδικότερα, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» και 153 πολίτες ζήτησαν από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού να τους επιτραπεί να εισέλθουν και να λειτουργήσουν για 6 ημέρες κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018, στο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος - Παναγίας Ελευθερώτριας που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού 114 στο Βοτανικό (οικοδομικό τετράγωνο 25Α).
Δεν τους χορηγήθηκε η άδεια και προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία τους η οποία κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (με προεδρεύοντα το σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο και εισηγήτρια της Πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου), με την υπ΄ αριθμ. 560/2019 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης, κρίνοντας ότι η ίδρυση του εν λόγω Ιερού Ναού, όταν είχε γίνει δεν ήταν και δεν είναι συμβατή με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και νόμιμα απορρίφθηκε το αίτημα να επιτραπεί η πρόσβαση στην επίμαχη εκκλησία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι η ίδρυση και λειτουργία Ιερού Ναού προϋποθέτει την επιλογή χώρου στον οποίο νόμιμα έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται πολεοδομικά η κατασκευή του ή επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση η κατασκευή του.
Το σημείο που ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας είναι δημόσιο κτήμα και οι εγκαταστάσεις που υπήρχαν ήταν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες έχει προβλεφθεί να κατεδαφιστούν.
Τέλος, κρίθηκε ότι η ίδρυση Ιερού Ναού στην επίμαχη περιοχή δεν είναι συμβατή με το πολεοδομικό καθεστώς, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας και επισημαίνουν ότι και εάν ακόμα θεωρηθεί ότι για να τεθεί σε λειτουργία Ναός των παλαιοημερολογιτών δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια του υπουργού Παιδείας, οι Ναοί της θρησκευτική αυτής κοινότητας μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσον τα κτίρια αυτά προορίζονται για την εξυπηρέτηση λατρευτικών αναγκών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αδάμι Αργολίδας
Εξιτήριο σήμερα για τους δύο τουρίστες, μετά την επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Τρίτης
Τραυματίστηκε από αιχμηρό αντικείμενο
Για μεταπτυχιακές σπουδές, μεταδιδακτορική έρευνα και ερευνητικές επισκέψεις στο εξωτερικό
Νέα απάτη στη Σταυρούπολη με λεία χρυσές λίρες Αγγλίας και κοσμήματα μεγάλης αξίας
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια και δεν έφυγες όταν άρχισε να πονά»
Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Πού τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για πεζούς και οχήματα από τις 08:00 έως τις 20:00
Σο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.