Ελλαδα

Τι θα γίνει στο Tedx του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές, ποια είναι η ομάδα από πίσω αλλά και τι το κάνει ξεχωριστό

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled-1.jpg
H ομάδα του TEDxUAegean

Η άνοιξη έφτασε, ο καιρός αρχίζει να «μαλακώνει», τα λουλούδια ανθίζουν ενώ οι μυρωδιές γίνονται εντονότερες. Η Σύρος γίνεται ολοένα και πιο θελκτική, γεμάτη από μέρη και εμπειρίες που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Μπορεί να ευθύνεται η αύρα της κοσμοπολίτικης κουλτούρας που έχει το νησί ή οι ιδέες που συζητούνται από τους ανθρώπους που την κατοικούν, ίσως να είναι και ένα μείγμα αυτών των δύο στοιχείων, αλλά είναι σίγουρο πως ο κόσμος αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων.

img_3961.jpg

Το όραμα που είχε μια παρέα φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων πριν 5 χρόνια, να διαδώσει ιδέες που αξίζουν παρά τον πληθυσμιακό περιορισμό και την έλλειψη διαθέσιμων μέσων - πόρων, απέδωσε καρπούς, καθώς πλησιάζει το 5ο TEDxUniversityoftheAegean, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη. Απέδειξε μάλιστα πως ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που τις στηρίζουν και πιστεύουν σε αυτές.

Τι είναι aυτό που διαφοροποιεί το TEDxUAegean;
Το TEDxUniversityoftheAegean, που επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά, φέτος έχει σκοπό να «αλλάξει» τα μέχρι τώρα δεδομένα. Όπως λέει στην ATHENS VOICE η ομάδα που βρίσκεται από πίσω, ο τρόπος αντίληψης - προσέγγισης των αναγκών και των προδιαγραφών είναι η ειδοποιός διαφορά που κάνει το κάνει να ξεχωρίζει. Σε αυτό οφείλεται η σχολή του ΤΜΣΠΣ που τους καλλιεργεί το «design thinking». «Η σχεδίαση (design) είναι ένα ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο που συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη, τη σκέψη και την πράξη. Προσεγγίζουμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο το θεσμό της TED, ακολουθώντας το όραμά της σε συνδυασμό με τις γνώσεις που μας δίνει η σχολή. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σχεδιάζουμε μόνοι μας την εταιρική ταυτότητά μας».

dsc_1462.jpg

«Οι ιδέες εκμηδενίζουν την απόσταση»
Ένας ακόμα στόχος του TEDxUAegean είναι τα νησιά του Πανεπιστημίου του Αιγαίου να συμμετέχουν και να δίνουν τη δική τους «πινελιά» στην πρωτοβουλία που γεννήθηκε από μία χαρτοπετσέτα. Γι’ αυτό, το συνέδριο θα λάβει χώρα σε Λήμνο, Ρόδο, Σάμος και Χίο, σε ταυτόχρονη αναμετάδοση από το Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία του «TEDx Εxperience» σε όσο περισσότερα νησιά του Αιγαίου γίνεται, άλλωστε οι ιδέες υπάρχουν για να διαδίδονται. Με αυτό τον τρόπο η απόσταση, που συνιστά εμπόδιο, γίνεται κινητήριος δύναμη για εξέλιξη.

Έτσι φτάνουμε στο Breaking Point, την καθοριστική στιγμή, όπου μία κατάσταση φτάνει στα όριά της. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το #TEDxUAegean αποφασίζει, εκτός από ιδέες, να διαδώσει γεύσεις και αρώματα! Ο Χρήστος Γκόλφης θα βρεθεί στο Αρχοντικό Βελισσαρόπουλος για ένα απολαυστικό εργαστήριο σχετικά με το #BreakingPoint στον κόσμο του bartending! Ακόμη, ο ίδιος θα είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού και πρωτότυπου cocktail, το οποίο θα απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι στο After Party του συνεδρίου! Τη γαστρονομική επιμέλεια θα αναλάβει ο Chef Γιάννης Κουτσώνης, όπου θα μας ταξιδέψει μέσω των γεύσεων του στον κόσμο του Breaking Point.

33436633232_6120f7e02c_o.jpg

«Θεωρώντας πως η θεμελιώδης αξία της TED είναι η διάδοση ιδεών, βασική αρχή της ομάδας branding θα έπρεπε να είναι η καθαρή και άμεση επικοινωνία του θέματος και της σημασίας του, χωρίς όμως παράλληλα να αποκλείει και εναλλακτικές ερμηνείες. Παράλληλα, στόχος της ομάδας θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ταυτότητας που να είναι inclusive αλλά όχι generic.» λέει η Τατιάνα Κασιμάτη, “Motivaction” & “Fight or FlightBranding Member” και συμπληρώνει «Από την μία οι ομιλητές είναι πολλών και διαφορετικών background, από την άλλη το TEDxUAegean κατέχει τον δικό του χαρακτήρα και το εκάστοτε θέμα το κάνει ακόμα πιο συγκεκριμένο. Η εύρεση της ισορροπίας στο παραπάνω δίπολο είναι από τις μεγάλες προκλήσεις της σχεδιαστικής ομάδας».

img_3962.jpg


Το συνέδριο θα παρουσιάσει ο Γιώργος Βαγιάτας, ενώ τη λίστα ομιλητών και ερμηνευτών απαρτίζουν:

Session 1 // tension:

  • Στεύη Κίτσου, Πολιτική Ορθότητα
  • Γιώργος Γιαννακόπουλος, Τεχνητή Νοημοσύνη - Αυτοματοποίηση
  • Ντόρα Μίνου, Απιστία
  • Νίκος Γκούβας, Πολλαπλές προσωπικότητες

Session 2 // calm:

  • Γιώργος Παξινός, Η δύναμη της μνήμης
  • Νόπη Ρωμανίδου, Βιωσιμότητα στη μόδα
  • Γιώργος Σαρρής, Τεχνητά όργανα

Session 3 // change:

  • Γιώργος Κρανιδιώτης, Ευθανασία
  • Δανάη Θεοδωρίδου, Transgender / Queer-ness
  • Δανάη Μπάρκα, Υποκριτική

Performers

  • Rami Winston
  • Μαρία Τρίγκα & Τόνια Κεχαγιά

 

Για περισσότερα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ