Ελλαδα

Οι εθελοντές γιατροί της Σεβαστουπόλεως

Μια ομάδα «ρομαντικών» γιατρών έφτιαξαν το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για άπορους

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
unnamed_10.jpg

Ήταν πριν από 7 ακριβώς χρόνια, όταν μια ομάδα ρομαντικών –όπως αποκαλούν τον εαυτό τους– γιατρών, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη, και της ΜΚΟ Αποστολής από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αποφάσισαν να αφήσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους για να καλύψουν εθελοντικά τα κενά της πολιτείας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό ιατρείο στο στενό της Σεβαστουπόλεως στον 3ο όροφο, που εξυπηρετεί καθημερινά 80 με 100 ανασφάλιστους και ασθενείς από ευπαθείς ομάδες.

Η δουλειά που προσφέρουν είναι αξιοπρόσεχτη, καθώς στα 7 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου έχουν δεχτεί περισσότερες από 70.000 επισκέψεις, έχουν διαθέσει 3.000.000 φάρμακα, ενώ καθημερινά χορηγούνται περί τα 300 σκευάσματα.

atk_2806.jpg
ⓒ Θανάσης Καρατζάς

Βοήθεια από το Ιατρείο ζητούν και ασφαλισμένοι συνταξιούχοι, όπως η κυρία Ντίλε και ο κύριος Σωκράτης, που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

«Κόσμος φορτωμένος με σακούλες γεμάτες φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον ή που θέλουν να χαρίσουν έρχεται πολλές φορές και με ταξί, προκειμένου να τα μεταφέρουν για να στηρίξουν το μικρό μας ιατρείο. Τα αξιολογούμε και ανάλογα με τη λήξη τα βάζουμε σε μια σειρά προτεραιότητας» μας λέει η κυρία Ελένη Μελιάδου, παιδίατρος υπεύθυνη του ιατρείου και συμπληρώνει: «Όσο για τον κόσμο, εδώ δεν κάνουμε διακρίσεις, μετανάστες ή ντόπιοι εδώ είναι το ίδιο».

Η Μανάρ με τις κόρες της
ⓒ Θανάσης Καρατζάς

Ανάμεσα, λοιπόν, στους ασθενείς που περνούν το κατώφλι του ιατρείου είναι και η Μανάρ από την Παλαιστίνη με τις τρεις κόρες και το 20 ημερών βρέφος της. Όπως μας λέει, το κοινωνικό ιατρείο «της δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος κοντά της, έστω ένας γιατρός που θα φροντίσει την ίδια και τα παιδιά της».

[[{"fid":"613129","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"field_text[und][0][value]":"© Θανάσης Καρατζάς"},"type":"media","field_deltas":{"10":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"field_text[und][0][value]":"© Θανάσης Καρατζάς"}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"10"}}]]

Πράγματι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κύριου Νίκου Καλιακμάνη, εθελοντή παθολόγου, οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ, πέρα από τα προβλήματα υγείας, αποζητούν και κάποιον απλά για να μιλήσουν. «Βέβαια και εμείς χρειαζόμαστε βοήθεια για να τους υποστηρίξουμε καλύτερα. Μπορούμε να κάνουμε τη διάγνωση και να τους κατευθύνουμε, αλλά όχι να στείλουμε εξετάσεις, ή να γίνει εξωτερικό ιατρείο, καθώς δεν έχουμε τα μέσα. Εθελοντής μπορεί να έρθει ο οποισδήποτε πτυχιούχος γιατρός».

atk_2761.jpg
ⓒ Θανάσης Καρατζάς

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή
ⓒ Θανάσης Καρατζάς

Παρόλα αυτά «σοβαρότητα περιστατικά που έχουν διαγνωστεί στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχουν σταλεί σε νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα χειρουργικά και έτσι έχουν σωθεί ζωές», όπως μας λέει ο κύριος Ιωάννης Κονιδάρης, εθελοντής, αγγειολόγος χειρουργός.

atk_2755.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Στο ιατρείο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 36 ιατροί, 21 ειδικοτήτων σε εβδομαδιαία βάση. Την ίδια στιγμή το Ιατρείο, παρέχει καθημερινά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ασθενείς απο δομές Φιλοξενίας Προσφύγων στηρίζοντας παράλληλα Δημόσια νοσοκομεία, Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία, Προνοιακά Ιδρύματα και Σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του κύριου Δημήτρη Αϊβατζίδη, 38 χρόνια εξαρτημένου, που στην Κοινωνική Αποστολή βρίσκει φαρμακολογία που δεν μπορεί να καλύψει ο ΟΚΑΝΑ.

Ο Δημήτρης Αϊβατζίδης
ⓒ Θανάσης Καρατζάς

Γιώργος Πατούλης: Δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτούς που έπληξε η κρίση

Σε επικοινωνία μας με τον Γ. Πατούλη, πρόεδρο του ΙΣΑ, μας είπε: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών δημιουργήσαμε πρότυπη κοινωνική δομή για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας, κυρίως στην ακριτική Ελλάδα.

Χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις, προσπαθούμε να καλύψουμε σημαντικά κενά και ανεπάρκειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στην Ελλάδα το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, για ισότιμη πρόσβαση στις δομές υγείας δεν είναι αυτονόητο, όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

unnamed_7.jpg

Σ’ αυτή την προσπάθεια καίρια είναι η συμβολή των φορέων της Αυτοδιοίκησης που κράτησαν την κοινωνία όρθια, σε κρίσιμες στιγμές.

Προτεραιότητα μας παραμένει η διασφάλιση της προστασίας της υγείας των συνανθρώπων μας κυρίως αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας νιώθοντας ότι δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας από την πλευρά της πολιτείας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι και θα παραμείνει ο άνθρωπος.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους, γιατί για εμάς πολύ απλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

atk_2766.jpg
ⓒ Θανάσης Καρατζάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ