- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Υπουργείο Παιδείας «κόβει» από την ύλη την ιστορία του Παύλου Μελά
«Διδάσκεται στην Γ' γυμνασίου, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί και στην Γ' Λυκείου»
Την απόφαση του να αφαιρέσει από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου τα κεφάλαια που αφορούν στον Παύλο Μελά και στον ένοπλο αγώνα του στη Μακεδονία, γνωστοποίησε το Υπουργείο Παιδείας.
Εκτός ύλης βγαίνουν επίσης η ιστορία του επισκόπου Γερμανού Καραβαγγέλη, του Ιώνα Δραγούμη, αλλά και τα γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908).
«Για να μην κουραστούν οι μαθητές από τις επαναλήψεις» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας στην Γ' Γυμνασίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν σταματά να αναφέρει ότι «είμαστε "Μακεδόνες", μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα και το "Βόρεια Μακεδονία" είναι απλά ένας γεωγραφικός προσδιορισμός».
Παράλληλα, η αφαίρεση των συγκεκριμένων κεφαλαίων γίνεται ενώ ακόμα παραμένει «θολό» το τοπίο με τις περιβόητες επιτροπές που θα προχωρήσουν στην εξάλειψη τυχόν αλυτρωτικών αναφορών στα βιβλία της Ιστορίας στα Σκόπια (και ενδεχομένως και στην Ελλάδα).
Οι αλλαγές περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προς Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Δ.Ε. (μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης), Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Γενικά Λύκεια (μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Στο κείμενο, με θέμα «Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019» και ημερομηνία 18-10-2018, σημειώνεται: «Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου (Ιστορία, Θρησκευτικά, Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Κοινωνιολογία, Φυσική Αγωγή) για το σχολικό έτος 2018-2019».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα ορεινά σημειώθηκαν χιονοπτώσεις
Δεμένα τα καράβια στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ
Η ανακοίνωση της Πρυτανείας
Ποια άλλα ονόματα τη συνοδεύουν
Πόσο θα παραμείνει κρεμασμένο στο σπίτι
«Τρέχει» ο διαγωνισμός «Σχεδίασε τα λεωφορεία της Αθήνας»
Τι μπορείτε να κάνετε το τριήμερο στην πόλη
Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας
Οι ανακοινώσεις ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ
Η πρόγνωση της ΕΜΥ και του Meteo
Περιλαμβάνει συνολικά πέντε επίπεδα κινδύνου
Παρά την αναμενόμενη κακοκαιρία
Στο σημείο 22 πυροσβέστες με 7 οχήματα - Αναφέρονται εκρήξεις και επέκταση της φωτιάς
Η παρέμβασή του αποδείχτηκε καθοριστική
Εντάσσεται στο Youth Climate Action Fund για την ενίσχυση της βιωσιμότητας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Δυνάμεις της Πυροσβεστική παραμένουν στο σημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.