Ελλαδα

Politico: «Ακαδημία κατασκόπων» στην Ελλάδα οραματίζεται η ΕΕ

Γιατί προκαλεί εντύπωση το σχέδιο, ποιους θα εκπαιδεύει η Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
veggos.jpg

Τη δημιουργία μίας «ακαδημίας κατασκόπων» σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με το περιοδικό «Politico», η Ελλάδα ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό και καθοριστικό ρόλο σε αυτό το όραμα.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνήσουν σε 17 νέα πρότζεκτ, υπό τη συμφωνία PESCO, που προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων, σύμφωνα με προσχέδιο, γνώση του οποίου έχει το Politico.

Η δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής ακαδημίας κατασκοπίας θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ. Μέχρι πρόσφατα, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα έβρισκε εμπόδια από τη Βρετανία, που έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία Five Eyes, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μ. Βρετανία. Ωστόσο, το Brexit να πλησιάζει και το Λονδίνο πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

«Προκαλεί, όμως, εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ακαδημία, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα “τρέχουν” αυτό το πρόγραμμα», γράφει το Politico.

Η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων, σύμφωνα με το προσχέδιο. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ. Επίσης, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα.

Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται του πρότζεκτ για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις, γράφει το Politico.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

Γενικότερα, η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ θα είναι η μετατροπή των πρότζεκτ από προτάσεις σε πραγματικότητα, γράφει το Politico που σημειώνει ότι, σύμφωνα με διπλωμάτες, «πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκε με... τυμπανοκρουσίες πέρυσι, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη πέρα από τον σχεδιασμό».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ