- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Βιασμοί και κακομεταχείριση παιδιών: Το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Al Jazeera για τη Μόρια (video)
«Εσείς θα μπορούσατε να ζείτε έτσι»;
«Παιδιά βιάζονται. Ζουν στοιβαγμένα. Δεν υπάρχουν τουαλέτες. Εσείς θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτούντες άσυλο στη Μόρια;» αναρωτιέται το Al Jazeera και προβάλλει το οδοιπορικό του στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου.
«Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά» δηλώνει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο δίκτυο, που προέβαλε το ρεπορτάζ στη σκιά των καταγγελιών 19 ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης στο hot spot.
«Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού» λέει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Αν ζούσες στη Μόρια θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες» αναφέρεται στο βίντεο. «Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρίκη μέχρι να φτάσουν στη Μόρια» τονίζεται και αμέσως μετά ένας άνδρας εξομολογείται: «Με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια».
«Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς» προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ κάνοντας λόγο για παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης καθώς, μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε 72 ανθρώπους κι ένα μπάνιο σε 84.
Στο βίντεο υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα.
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερο για όσους μπορεί να ζουν εκτός του καταυλισμού εκεί όπου αν είσαι τυχερός θα βρεις ένα πανί να ξαπλώσεις. «Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζήσουν μήνες και χρόνια εκεί με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις και οι επιστροφές γίνονται με αργούς ρυθμούς βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» καταλήγει το βίντεο.
Children getting raped. Living in cramped spaces. No toilets. Could you survive as an asylum seeker in Moria? pic.twitter.com/8PiLlVu2bo
— AJ+ (@ajplus) September 13, 2018
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης που ελέγχεται από τη Βεγγάζη
Εκτός λειτουργίας σύστημα ανίχνευσης διαρροής
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας
Μετά τη νέα ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε
Πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις
Το έργο της Lamda Development αναμένεται να αποσυμφορήσει την παραλιακή λεωφόρο
Προχωρά η διαδικασία αγοράς του από την Περιφέρεια
Εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα
Με αφορμή την εορτή του πολιούχου και προστάτη του νησιού Αγίου Γερασίμου
Αυξημένη είναι η κίνηση και σε άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.