- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απολογισμός. Πόσα ψέματα είδαμε μέσα σε ένα μήνα σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές;
Πόση παραπληροφόρηση «φάγαμε» σε αυτές τις 30 μέρες;
Έχει περάσει ένας μήνας από τη μαύρη Δευτέρα 23/7/2018 και την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Πόση παραπληροφόρηση «φάγαμε» σε αυτές τις 30 μέρες; Σας παρουσιάζουμε ό,τι καταφέραμε να εντοπίσουμε.
1. Η έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Αφού ακούσαμε από το στόμα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ότι: «Φυσικά θα υπάρχουν και λάθη, αλλά γενικά έγιναν, σε επιχειρησιακό επίπεδο, σωστές ενέργειες και αποφεύχθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες», μετά από λίγες μέρες έγινε δεκτή η παραίτηση του. Ακολούθησαν οι αλλαγές στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας και η παραίτηση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκη.
Αυτό που μας εντυπωσίασε όμως στην συνέντευξη τύπου ήταν οι εικόνες της παρουσίασης, όπου είδαμε να παρουσιάζουν στο χάρτη τις αρχικές εστίες.
Για την περίπτωση της Κινέτας παρουσίασαν την αρχική εστία και ανέφεραν ότι μετά την αρχική εστία εμφανίστηκαν ακόμη 13 εστίες. Όμως αν συγκρίνουμε την εικόνα της παρουσίασης με τις καμένες εκτάσεις από την εικόνα που μας δίνει ο δορυφόρος Sentinel-2 θα διαπιστώσουμε ότι οι δύο εστίες κάτω από το Χάνι Δερβένι έχουν τοποθετηθεί σε σημείο που δεν έχει καεί.
Στην φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής είδαμε να παρουσιάζουν τις αρχικές εστίες σε άσχετα σημεία από το σημείο που η πυρκαγιά ξεκίνησε. Είναι πια γνωστό ότι η φονική πυρκαγιά ξεκίνησε σε οικόπεδο που βρίσκεται κοντά στο Ντου Πεντέλης και σημειώνεται στον παρακάτω χάρτη με κίτρινη βούλα.
Υπάρχει και βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έχει καταγράψει το ξεκίνημα της πυρκαγιάς.
Στο παρακάτω χάρτη βλέπουμε το ακριβές σημείο όπου η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την αρχική εστία της πυρκαγιάς.
2. Φωτογραφίες
Όπως σε όλες τις μεγάλες καταστροφές, εμφανίστηκαν φωτογραφίες στα social media που δεν έχουν καμιά σχέση με τις φωτιές στην Ελλάδα.
Περισσότερα ΕΔΩ.
3. Αν δεν είχαμε «στραβώσει» με τον Πούτιν θα μας το είχε στείλει;
Πρόκειται για δημοσίευμα με αρχική πηγή προέλευσης το makeleio.gr, σύμφωνα με το οποίο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα έστελνε στην Ελλάδα το βαρύ πυροσβεστικό αεροσκάφος Be-200 για να συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης, αλλά δεν το έκανε διότι έχει «στραβώσει» με το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας-Μόσχας.
Είναι αλήθεια;
Όπως μεταδίδει το Ria Novosti, το Sputnik Greece και σχεδόν το σύνολο των ρωσικών ΜΜΕ, ο Πούτιν απέστειλε τηλεγράφημα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και το Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο αφού εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τη τραγωδία, τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Περισσότερα ΕΔΩ.
4. Ξένοι πράκτορες έκαψαν την Ελλάδα
Πριν ακόμη σβήσουν οι φλόγες των πυρκαγιών και καταμετρηθούν οι νεκροί, κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί ή υπαινιγμοί πως ξένοι πράκτορες έκαψαν την Ελλάδα.
Για «ασύμμετρο φαινόμενο» έκανε λόγο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 23/7, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωση που παραπέμπει σε «ασύμμετρη απειλή», δηλαδή δράση τρίτων εις βάρος της χώρας με τη χρήση ανορθόδοξων και μη συμβατικών μέσων (π.χ. δολιοφθορές εν καιρό ειρήνης).
5. Θεωρίες συνωμοσίας
Κάποιοι για λόγους κλικοθηρίας και like-farming, δε δίστασαν να διατυπώσουν εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας.
Διαβάστε την συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστρέφουν στην πρωτεύουσα οι εκδρομείς του τριημέρου
Ποιος ήταν ο Γενικός Διευθυντής και συνιδιοκτήτης της Zeus+Δione
Τι έγραψε στην ανάρτηση του ο πρώην πρωθυπουργός
Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία σήμερα, πού θα χιονίσει
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Τα τελευταία δρομολόγια και η προσωρινή λεωφορειακή γραμμή
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και ΕΜΥ
Η είδηση έγινε γνωστή από την αδελφή του, η οποία τον αποχαιρέτησε με μια φωτογραφία και λόγια καρδιάς
Ο φετινός Μάιος καταγράφεται ήδη ως ένας από τους πιο ψυχρούς των τελευταίων ετών
Μαίνεται η φωτιά στην περιοχή της Λεύκας - Καίγονται ελαστικά
Βρισκόταν στο δωμάτιό του κατά την έκρηξη, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές
Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.