Ελλαδα

Δύο ώρες αφού η φωτιά έκαψε το Μάτι συνεδρίασε το Συντονιστικό της Περιφέρειας

Τα έγγραφα που το αποκαλύπτουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eggr.jpg
© EUROKINISSI

Στις 20:30 το βράδυ της Δευτέρα, δηλαδή σχεδόν δύο ώρες αφού η φωτιά  στην ανατολική Αττική ακολούθησε μία καταστροφική πορεία καίγοντας τα πάντα στο διάβα της, ξεκίνησε η συνεδρίαση των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα-ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή καθυστέρηση» από πλευράς των αρμόδιων φορέων καθώς σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής η φωτιά ξεκίνησε στις 16:45 και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, δηλαδή γύρω στις 18:15 είχε φτάσει στο Κόκκινο Λιμανάκι, καίγοντας ζωντανούς στην πορεία της δεκάδες ανθρώπους.

Το ρεπορτάζ φέρνει στη δημοσιότητα και το email που απέστειλε στις 19:56 το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΠΕΑΑ) προς τους δημάρχους των περιοχών που είχαν ήδη καεί ή απειλούνταν από τις φλόγες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου (ΣΟΠΠ) στις 20:00, δηλαδή μόλις τέσσερα λεπτά αφ΄ ότου εστάλη το email, με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ».

m.jpg

Στο email της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής επισυνάπτεται έγγραφο όπου σημειώνεται, ότι η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου θα αρχίσει στις 20:30 στο κτίριο Λίρα, στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, με θέμα «την αντιμετώπιση και τον συντονισμό της κατάστασης που επικρατεί λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε Δήμους Ανατολικής Αττικής».

mm.jpg

Το έγγραφο υπογράφει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και αποστέλλεται στους δημάρχους Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Ωρωπού, Παλλήνης, Παιανίας, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Διονύσου και Σπάτων-Αρτέμιδος.

Ακόμη το έγγραφο κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, στα αστυνομικά τμήματα, τμήματα τροχαίας και τους πυροσβεστικούς σταθμούς των δήμων, στα δασαρχεία, στους συνδέσμους προστασίας και ανάπτυξης της Παλλήνης, του Υμηττού και του Πεντελικού, στους φορείς διαχείρισης του εθνικού πάρκου Σχινιά και του εθνικού δρυμού Πάρνηθας, καθώς και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, μελισσοκόμους και ομάδες εθελοντών.

Σύμφωνα με τα πρακτικά η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής άρχισε στις 20:30 και γίνεται εκτάκτως μετά από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Αττικής λόγω απουσίας τους Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

mmm.jpg

mmmm.jpg

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού καθώς δεν έλαβε email ή μήνυμα sms, όπως υποστήριξε, κατήγγειλε πλαστογραφία εγγράφου.

Ειδικότερα ο κ. Μπουρνούς κατήγγειλε πως η περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γ. Τσούπρα πλαστογράφησε έγγραφο, προκειμένου να επιρρίψει στον ίδιο τις ευθύνες για τη μη εκκένωση της περιοχής, με αποτέλεσμα να καούν τόσοι άνθρωποι στο Μάτι. 

Η κ. Τσούπρα ισχυρίζεται ότι συγκλήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αστυνομικών, πυροσβεστών και στελεχών της περιφέρειας, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικμερίου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Μπουρνούς, συντάχθηκε έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι του δόθηκε προφορική εντολή εκκένωσης, ωστόσο ο ίδιος καταγγέλλει ότι πρόκειται για πλαστό έγγραφο, καθώς ο ίδιος ουδέποτε συμμετείχε σε τέτοια σύσκεψη και φυσικά δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης.

Απαντώντας στις καταγγελίες η Περιφέρεια αναφέρει:

Σχετικά με σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου, κου Β. Μπουρνούς:

1. Το Πρακτικό της έκτακτης Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23/7, δεν δύναται να πλαστογραφηθεί καθώς τα Πρακτικά ενός Συλλογικού οργάνου συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

2. Στο Πρακτικό περιγράφεται η κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς, οι δράσεις και οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων εκείνες τις δραματικές ώρες.

3. Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε απόφαση «εκκένωσης».

4. Το έγγραφο δεν προχωρά σε κανενός είδους αξιολογικές κρίσεις έναντι ουδενός παράγοντα ή φορέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ