- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Αυτοί που αψηφούν τη φωτιά, με 40 βαθμούς υπό σκιά
Βρεθήκαμε στο ιστορικό Αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην καρδιά της πρωτεύουσας και μιλήσαμε με τους πυροσβέστες, που βρίσκονται σε κόκκινη επιφυλακή μέσα στον καύσωνα
Στην οδό Μουρούζη, πίσω από το Μέγαρο Μαξίμου, χτυπά ο παλμός του πρώτου πυροσβεστικού σταθμού της Αθήνας που λειτουργεί από το 1930. Ξύλινοι τοίχοι, κάδρα με παλιές φωτογραφίες, μωσαϊκό δάπεδο, μπαλκόνια αρχιτεκτονικής έρκερ και ένα ορθογώνιο προαύλιο συνθέτουν τον χώρο στον οποίο οι πυροσβέστες κάνουν τις βάρδιες και τις ασκήσεις τους, δίνουν αναφορές, ελέγχουν τις αντλίες και τον εξοπλισμό των οχημάτων.
Έτοιμοι να πεταχτούν από τις θέσεις τους ανά πάσα στιγμή στο χτύπημα από το καμπανάκι, είναι πειθαρχημένοι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα να βάλουν μπρος το όχημα για να κατευθυνθούν στο εκάστοτε περιστατικό. Με ατομικό εξοπλισμό που μπορεί να φτάνει και τα 20 κιλά, προσεγγίζουν τα μέρη από όπου οι άλλοι τρέχουν να απομακρυνθούν, εξυπηρετώντας 3700 περιστατικά τον χρόνο.
Φορώντας τη στολή εργασίας, ντυμένοι σαν αστακοί όπως λένε χαριτολογώντας μεταξύ τους, μας ξενάγησαν σε μερικά από τα μεγάλα κόκκινα φορτηγά τους: Στο «δίδυμο της φωτιάς», τα δύο οχήματα δηλαδή που βγαίνουν πρώτα σε περιστατικό πυρκαγιάς, στο «τράκερ», το βαρύ όχημα που χρησιμοποιούν για διασώσεις αλλά και στο όχημα διαδηλώσεων με το προστατευτικό κάλυμμα στο τζάμι του παρμπρίζ.
Πώς είναι όμως να δουλεύουν σε μια εποχή που οι περισσότεροι την συνδέουν με την ξεγνοιασιά ενώ για τους πυροσβέστες είναι συνυφασμένη με περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας; Στο αρχηγείο συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Μεσημέρτζη, Υποδιοικητή Επιπυραγό που όπως μας είπε: «Όταν φτάνεις στο τόπο του συμβάντος και βλέπεις τον κόσμο να σε κοιτάζει με προσμονή για να τον βοηθήσεις, το συναίσθημα ότι σώζεις κάτι, όχι μόνο μια ψυχή αλλά και ένα δέντρο ή μια περιουσία, είναι η ανταμοιβή των κόπων μας. Είναι σαν να ζώσεις όλον τον κόσμο και θα μπορούσαμε να το κάνουμε για κάθε δευτερόλεπτο του καλοκαιριού».
Ιούλιος και Αύγουστος είναι το πιο επίφοβο διάστημα του καλοκαιριού; Τον ρώτησα παρατηρώντας την έντονη παρουσία ξύλου στο δωμάτιο καθώς πέρα από τον τοίχο, ξύλινος ήταν και ο διάδρομος αλλά και το ντεκόρ. «Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από την 1η Μαΐου ως 30 Οκτώβριου αλλά πράγματι κατά το ενδιάμεσο είναι οι περισσότερες προκλήσεις, η πιο σημαντική από τις οποίες, η διάσωση του φυσικού πλούτου της χώρας, των δασών δηλαδή. Οι πυρκαγιές δασικών περιοχών εκδηλώνονται σε δύσβατα σημεία, έτσι πέρα από τους ανέμους καλούμαστε να αντιμετωπίσουν και τη μορφολογία του εδάφους».
Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει το εύρος των καθηκόντων των πυροσβεστών, νομίζοντας πως αναλαμβάνουν κυρίως πυρκαγιές και βρίσκονται σε επιφυλακή μονάχα το καλοκαίρι. Ωστόσο, καθώς συζητούσαμε με τον Υποδιοικητή, υπήρχαν παρεμβολές από τον ασύρματο από όπου ακούγαμε κλήσεις του κέντρου προς τον πυροσβεστικό σταθμό, που αφορούσαν τροχαία, εγκλωβισμούς σε ασανσέρ και διάσωση ζώου. Όλα αυτά σε μια περιοχή δράσης όπου κατά τις εργάσιμες ώρες μπορούν να συναθροιστούν ως και 2.000.000 άνθρωποι.
«Το προηγούμενο Πάσχα κληθήκαμε σε ένα περιστατικό αστικής πυρκαγιάς στα Πετράλωνα. Όταν φτάσαμε, αντικρίσαμε μια μονοκατοικία να καίγεται ολοσχερώς με τις φλόγες να βγαίνουν από το ισόγειο και παραδίπλα μια γυναίκα σε απελπιστική κατάσταση. Όταν με είδε με έπιασε από τον λαιμό και μου είπε σώσε τον γιό μου που είναι μέσα. Δεν θα ξεχάσω το άγχος και την πίεση που δεχτήκαμε εκείνη την ώρα σαν ομάδα μέχρι να γίνει ο απεγκλωβισμός του παιδιού».
Γενικά στις αστικές πυρκαγιές, ανάλογα με το τι καίγεται, χρησιμοποιείται και το κατάλληλο μέσο κατάσβεσης. Αν η πυρκαγιά είναι από υγρά καύσιμα, χρησιμοποιείται ειδικός πυροσβεστικός αφρός μαζί με νερό. Για μικρής έκτασης πυρκαγιές, χρησιμοποιείται αφρός ξηράς κόνεως, ενώ για πυρκαγιά σε ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθεί πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη στις δασικές πυρκαγιές, το βασικό μέσο κατάσβεσης είναι το νερό. Στην ύπαιθρο αλλά και όπου παρατηρείται αρκετή βλάστηση σε συνδυασμό με ανομβρία ή ξηρασία προμηνύονται συνθήκες για να ακολουθήσει ένα δύσκολο καλοκαίρι.
«Η βασική συμβουλή προς του πολίτες είναι να προσέχουν να μην καίνε ξερά χόρτα στην ύπαιθρο, να μην κάνουν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και οξυγονοκόλληση στα εξοχικά τους και να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους από κλαδέματα» τόνισε ο κ. Μεσημέρτζης, εφιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στους κατασκηνωτές «Προσοχή στους campers να μην πετούν τσιγάρα, να μην αφήνουν σκουπίδια στο δάσος γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης ενώ αν πρέπει να ανάψουν κάποια φωτιά, να είναι οριοθετημένη με πέτρες και μόνο εφόσον υπάρχει κοντά πηγή νερού. Πάνω απ’ όλα, με την υποψία καπνού να καλέσουν στο 199 την πυροσβεστική υπηρεσία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Τα νέα στοιχεία - μαρτυρίες που έφερε στο φως η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να χιονίσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.