Ελλαδα

Αθώα η Σώτη Τριανταφύλλου - Μια μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου

Είχε κατηγορηθεί για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
soti.jpg

Αθωωτική απόφαση εκδόθηκε για τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου (και συνεργάτιδα της A.V.), που είχε κατηγορηθεί για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Μια μεγάλη νίκη για την κουλτούρα της ελευθερίας του λόγου στην Ελλάδα.

1_1.jpg

Η Σώτη Τριανταφύλλου είχε κατηγορηθεί από τον Παναγιώτη Δημητρά, εκπρόσωπο του ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, για τη φράση σε κείμενο της:

«...αν οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι (που, σας διαβεβαιώ, είναι λιγοστοί και αμήχανοι μέσα στο αγριεμένο ισλαμικό πλήθος), θέλουν να αποφύγουν τον στιγματισμό, πρέπει να κατέβουν μαζικά στους δρόμoυς –σήμερα, τώρα– και να διαμαρτυρηθούν για τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο όνομα του Αλλάχ. [...]

Όπως αναφέρει το booksjournal.gr, πλήθος καθηγητών πανεπιστημίου, συγγραφέων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, διανοουμένων και εκδοτών, έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή στήριξης στη Σώτη Τριανταφύλλου, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται νίκη της ελευθερίας του λόγου στην Ελλάδα.

triantafyllou.jpg

ΚΕΦίΜ: Η δικαίωση της Σώτης Τριανταφύλλου ορόσημο στον αγώνα για την έμπρακτη κατοχύρωση της ελευθερίας του λόγου.

Το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης») χαιρετίζει τη σημερινή πανηγυρική αθώωση της Σώτης Τριανταφύλλου μετά τη δίωξη της βάσει του λεγόμενου “αντιρατσιστικού νόμου” για ένα άρθρο γνώμης της στην ιστοσελίδα της Athens Voice. Η απόφαση αυτή είναι ορόσημο στον αγώνα για την έμπρακτη κατοχύρωση της ελευθερίας του λόγου.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΕΦίΜ τόνισε με έμφαση ότι το εξαιρετικά προβληματικό περιεχόμενο της νομοθεσίας αυτής θα την καταστήσει μέσο περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, ακυρώνοντας στην πράξη τις τυχόν αγαθές προθέσεις του νομοθέτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΦίΜ αποφάσισε να συνδράμει ενεργά καλύπτοντας σημαντικό μέρος των νομικών εξόδων του δικαστικού αγώνα της κ. Τριανταφύλλου, θεωρώντας ότι η υπόθεση αυτή καταδεικνύει υποδειγματικά τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου.

Την κ. Τριανταφύλλου εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Θανάσης Αναγνωστόπουλος και Κωνσταντίνος Καλλίρης, ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν η καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης του Παντείου κ. Βασιλική Γεωργιάδου και ο συγγραφέας κ. Απόστολος Δοξιάδης.

Το ΚΕΦίΜ δεσμεύεται να συνεχίσει τόσο μέσω του δικαστικού ακτιβισμού όσο και στο πεδίο της μάχης των ιδεών να υπερασπίζεται δυναμικά την ελευθερία του λόγου, με γνώμονα τη ρήση του Τόμας Τζέφερσον “Θα προτιμούσα να υφίσταμαι τις δυσκολίες της υπερβολικής ελευθερίας, παρά αυτές της υπερβολικά λίγης”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ