- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο ΟΑΣΑ αγοράζει 92 καινούρια λεωφορεία
Πάνω από τα μισά οχήματα είναι ακινητοποιημένα στα εργοστάσια
Στην ανανέωση του στόλου με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής προχωρά ο ΟΑΣΑ, τη στιγμή που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του υφιστάμενου στόλου σε ανταλλακτικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ο ΟΑΣΑ προγραμματίζει την προμήθεια 92 λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (EURO VI). Μεταξύ αυτών είναι και 12 ηλεκτρικά λεωφορεία. Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ θα προκηρύξει ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση είκοσι λεωφορείων 12 μέτρων, εξήντα αρθρωτών λεωφορείων 18 μέτρων και 12 ηλεκτρικών λεωφορείων 12 μέτρων. Η ανοιχτή πρόσκληση για σχόλια επί των τεχνικών προδιαγραφών έχει ήδη δημοσιευθεί και μένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Στο μεταξύ, σήμερα οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) έχουν στη δύναμή τους 2.023 λεωφορεία, εκ των οποίων μόλις τα 950 εκτελούν δρομολόγια. Τα υπόλοιπα βρίσκονται παροπλισμένα στα αμαξοστάσια, καθώς στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να επισκευαστούν ελλείψει ανταλλακτικών.
Πάνω από τα μισά οχήματα βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια, καθώς είτε έχουν κριθεί ασύμφορα επιδιόρθωσης είτε η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί τα απαιτούμενα ανταλλακτικά. Σε αυτά τα δεδομένα προστίθενται και οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, καθιστώντας τη συντήρηση των οχημάτων, που εξυπηρετούν περίπου 400 εκατ. μετακινήσεις στην Αθήνα σε ετήσια βάση, διαδικασία πολυτελείας.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι ΟΣΥ αδυνατούν –λόγω έλλειψης ρευστότητας– εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια να προχωρήσουν σε μαζικές παραγγελίες ανταλλακτικών, που θα μείωναν σημαντικά την τιμή μονάδας του κάθε ανταλλακτικού.
Αποτέλεσμα είναι πολλά από τα οχήματα να ακινητοποιούνται στα αμαξοστάσια, ενώ θα μπορούσαν να τροφοδοτούν το δίκτυο, εξυπηρετώντας τουλάχιστον τα προγραμματισμένα δρομολόγια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά τι θα ισχύσει
Στα 7 εκατ. ευρώ το παράνομο όφελος
Το τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας
Μενδώνη: Η συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας αποτελεί πρότυπο για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών
Πόσο θα διαρκέσουν - Τι πρέπει να προσέξετε
Πότε ολοκληρώνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις
Το πρώτο βήμα προς τη χιλιομετρική χρέωση έχει ήδη γίνει στην Ολυμπία Οδό
Ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Τουρνά προς τους ιδιοκτήτες
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και σταθεροποίησης
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Επεκτείνεται η πολιτιστική πρωτοβουλία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στις 22 και 23 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο - Είσοδος ελεύθερη
Αυτοσυγκράτηση ζήτησε η πρόεδρος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 στις 19:30, στο κτίριο ΣΑΚΑ του Κολλεγίου Αθηνών
Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν το τελευταίο αντίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.