Ελλαδα

ΙΣΑ: «Βατερλό» της κυβέρνησης οι οικογενειακοί γιατροί

«Δημόσια υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4282499.jpg
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

«Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς σ' ένα θολό εργασιακό τοπίο» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) σχετικά με την προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, ο ΙΣΑ χορήγησε 372 βεβαιώσεις και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91 για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης, όπως αναφέρει, δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος τον ερχόμενο μήνα, όπως έχει προαναγγείλει  το υπουργείο Υγείας.

«Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Είναι προφανές ότι ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να επιβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αγνοώντας παντελώς τους φορείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, που εκτιμά ως πρωτοφανή την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα στον χώρο της υγείας.

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισημαίνει: «Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δημόσια υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται».

Ο ΙΣΑ, τέλος, ζητά γι άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους κατά πράξη και περίπτωση για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού και για όσους γιατρούς το επιθυμούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ