Ελλαδα

Θα αφήσουμε μια ακόμη ευκαιρία να πάει χαμένη;

«Μπορούμε να ξαναφέρουμε την αισιοδοξία στον κλάδο μας και να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στο δικηγόρο»

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo-new.jpg

Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των δικηγόρων, είναι λογικό και δικαιολογημένο να προκαλεί έντονη απογοήτευση και απαισιοδοξία, ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους μας. Συναισθήματα που τους έχουν απομακρύνει από οποιαδήποτε ενασχόληση με τα κοινά, ακόμη και με συνειδητή αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες. Αναγνωρίζω ότι ο νέος δικηγόρος που καλείται να εκχωρεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του ήδη πενιχρού εισοδήματος του για την κάλυψη των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών του υποχρεώσεων είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεται ότι ο θεσμικός εκπρόσωπος του , που είναι ο Δ.Σ.Α. περί άλλων τυρβάζει.

Και εμείς τι κάνουμε; Μπορούμε και έχουμε το δικαίωμα, παλαιοί και νέοι δικηγόροι, να υποθηκεύουμε το επαγγελματικό και επιστημονικό μας μέλλον επιτρέποντας σε κομματικά εξαρτώμενους επαγγελματίες συνδικαλιστές να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς;

Κατηγορηματικά όχι. Στις 26 και 27 Νοεμβρίου έχουμε την ευκαιρία να απορρίψουμε τους αυτόκλητους Μεσσίες, που χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν και να γυρίσουμε,οριστικά, σελίδα στο Δ.Σ.Α.

Η μηδενιστική άποψη ότι «όλοι είναι ίδιοι» δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα, γιατί, απλά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η ανεξάρτητη, από κόμματα, προσωπική μου προσπάθεια, καθώς και των συναδέλφων μου που συγκροτούν τον συνδυασμό μας ΕΠΕΙΓΕΙ, έχει ως κινητήριο μοχλό την βαθιά πεποίθηση ότι μπορούμε να ανατρέψουμε μια κατάσταση, που μας πληγώνει και μας θλίβει ως επιστήμονες και επαγγελματίες. Με ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις, (όπως η επιδότηση της συνεργασίας νέων δικηγόρων με δικηγορικά γραφεία και εταιρίες, μέσω προγραμμάτων και του ΟΑΕΔ, τα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στους νέους δικηγόρους για σύσταση πολυπρόσωπων δικηγορικών εταιριών, με ειδικό καθεστώς για τα πρώτα 3 έτη, η αύξηση των ελαχίστων προβλεπόμενων αμοιβών στα γραμμάτια προείσπραξης, η κατοχύρωση του καθεστώτος και των αμοιβών των έμμισθων συνεργατών και των ασκούμενων, μέσω ειδικής υπηρεσίας του Δ.Σ.Α. η ίδρυση ειδικού τμήματος στον Δ.Σ.Α. για νέουςκαι εμμίσθους δικηγόρους η άμεση απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. των νομικών υπηρεσιών, που άπτονται του πυρήνα του λειτουργήματος (π.χ. υπεράσπιση κατηγορούμενου) και εναλλακτικά η μεταφορά του συνόλου των νομικών υπηρεσιών στον χαμηλό συντελεστή καθώς και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα. ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ξαναφέρουμε την αισιοδοξία στον κλάδο μας και να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στο δικηγόρο.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι αυτό είναι να καταστήσουμε ξανά το ΔΣΑ αξιόπιστο και ισότιμο συνομιλητή στα κέντρα λήψης αποφάσεων,αλλά και να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η προστασία βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων συνδέεται άμεσα με την αναβάθμιση του κύρους και του ρόλου των δικηγόρων.

Θα αφήσουμε λοιπόν την ευκαιρία της 26ης και 27ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέου Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου στο Δ.Σ.Α. να πάει χαμένη και να έχουμε συνέχιση της κατάστασης που βιώνουμε; Πιστεύω πως όχι, γιατί πιά οι δικηγόροι γνωρίζουν ποιοι μπορούν και θέλουν να μετουσιώσουν τα λόγια σε έργα και κυρίως ποιοι μιλάνε στο δικηγόρο με ειλικρίνεια, ανεξαρτησία και καθαρότητα. Είμαι σίγουρος ότι την επομένη των εκλογών θα μπορούμε και πάλι να αισιοδοξούμε.Και ιδιαίτερα,οι νέοι συνάδελφοι, που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Βασίλης Βραχιώτης, υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ