- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ανοίγει» ο δρόμος της για την κοινή επιμέλεια τέκνων
Μια δικαστική απόφαση - σταθμός για τα ελληνικά δεδομένα από το Μονομελές Πρωτοδικείο
Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου προβλέπεται ότι προσωρινά και μέχρι την εκδίκαση της κύριας απόφασης, η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται εναλλακτικά. Ειδικότερα, τους ζυγούς μήνες θα αναλαμβάνει τη φροντίδα ο πατέρας και τους μονούς η μητέρα, ενώ παραμένει το δικαίωμα επικοινωνίας κάθε φορά από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, κατά το διάστημα αυτό.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη τη Δευτέρα, θεωρείται πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα στην εφαρμογή του οικογενειακού δικαίου.
Το δικαστήριο εκδίκασε μια υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία, όμως, ανοίγει ον δρόμο για την εκτεταμένη εφαρμογή της κοινής επιμέλειας και από τους δύο γονείς. Παράλληλα, αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αρνείται να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο σύλλογος «Συνεπιμέλεια», ο οποίος υποστηρίζει το δικαίωμα των παιδιών να απολαμβάνουν το χρόνο και τη φροντίδα και των δύο γονέων, ανεξάρτητα εάν είναι παντρεμένοι, σε διάσταση, σε διαζύγιο ή εκτός γάμου. Πρόκειται «αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας και του ίσου χρόνου του παιδιού και με τους δύο γονείς του», σχολίασε εκπρόσωπος του συλλόγου.
Στη δε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει ότι «παρά τις δυσκολίες ενός νομολογιακού εθίμου που θέλει «την επιμέλεια στη μητέρα” χρησιμοποιώντας για δικαιολογία το αντιεπιστημονικό δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας, τη θεωρία της σύγκρουσης των γονέων που πρώτο την προκαλεί το δικαστήριο, τη θεωρία της προσαρμογής και του ισχυρού ψυχικού δεσμού που δημιουργήθηκε μεταξύ μητέρας παιδιού αγνοώντας το ότι για τη δημιουργία του καταστράφηκε με δικαστική απόφαση ο ισχυρός ψυχικός δεσμός πατέρα παιδιού και τέλος μια επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και της δικονομίας ώστε να δικαιολογείται η κακοποιητική συμπεριφορά προς τα παιδιά και τους πατέρες τους».
Σύμφωνα με την «Συνεπιμέλεια» «μία νέα γενιά φωτισμένων δικαστικών λειτουργών αντιστέκεται στις επιταγές του νομολογιακού εθίμου. Η νέα γενιά έχει το καθήκον να δώσει τη λύση, όπως ακριβώς έγινε στην γειτονική μας Ιταλία. Ο δικαστής για ν’ ακούσει το διάδικο σε θέματα ανατροφής παιδιών απαιτεί αυτός να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που το τριμελές συμβούλιο διοίησης του Πρωτοδικείου έχει εκπονήσει και αναρτήσει στο διαδίκτυο. Ένα σχέδιο ανατροφής παιδιού δηλαδή.
Η λύση που βρίσκεται πια στα χέρια της δικαιοσύνης και των φωτισμένων δικαστικών λειτουργών θα προσανατολήσει τις υποθέσεις ανατροφής παιδιών σε μία φιλική δικαιοσύνη, χωρίς αντιδικία, με δικαστκή μεσολάβηση, λιγότες εντάσεις, περισσότερες συμφωνίες, όπου κερδισμένοι θα είναι όλοι : παιδί, μητέρα, πατέρας, δικαστές και δικηγόροι, η κοινωνία στο σύνολό της».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Αστυνομίας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
Ποιες στάσεις δεν θα εξυπηρετούνται
Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Θεσσαλονίκη: Το Εφετείο έκρινε ότι οι εργασίες έγιναν και δεν αποδείχθηκε ζημία για την Εγνατία Οδό ΑΕ
Πότε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία
Ποια είναι η Κυριακή που πρέπει να πάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συντονισμένο πόλεμο λάσπης
Εκτιμάται ότι καταγράφεται ένας κάθε 15 με 20 λεπτά
Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου «αποδεικνύεται πρωτίστως από το λευκό ποινικό μητρώο»
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Πού θα κινηθεί ο υδράργυρος
Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.