Ελλαδα

«Βουβό» έμεινε το κουδούνι στο δημοτικό σχολείο της Ερεικούσσας

Χωρίς μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα «ξεχασμένα» Διαπόντια Νησιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371308-766972.jpg
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, το κουδούνι χτύπησε στην ώρα του για όλα τα παιδιά» υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε μηνύματά του στο Twitter, ανήμερα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Φαίνεται, όμως, πως άφησε απ' έξω τα Διαπόντια Νησιά, το νησιωτικό σύμπλεγμα βορειοδυτικά της Κέρκυρας που αποτελεί και το δυτικότερο σημείο της χώρας. Το κουδούνι στο Δημοτικό Σχολείο της Ερεικούσσας «σίγησε» έπειτα από περίπου 100 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, oι δύο από τους τρεις, πέρυσι, μαθητές του σχολείου μετοίκησαν με την οικογένειά τους στην Αθήνα, ενώ ο τρίτος, ονόματι Ρενάτο, αλβανικής καταγωγής, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ερεικούσσα, εφέτος ακολουθεί τις σπουδές του στο Γυμνάσιο.

Τα δημοτικά σχολεία στους Οθωνούς και στο Μαθράκι είχαν κλείσει πριν από πολλά χρόνια. Το δημοτικό στην Ερεικούσσα έκλεισε, αφήνοντας πίσω του ένα νησί γερόντων που αργοσβήνει...

Η υπόσχεση Καμμένου

Κατά την περσινή περιοδεία του στο βορειοδυτικό σύνορο της χώρας, τα Διαπόντια νησιά, την Ερείκούσσα και τους Οθωνούς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επισκεπτόμενος το δημοτικό σχολείο, είχε ανακοινώσει την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να δώσει τη δυνατότητα σε δύο πολύτεκνες άνεργες ελληνικές οικογένειες, εφόσον το επιθυμούν, να εγκατασταθούν στο νησί με τη στέγη και όλα τα έξοδα διαβίωσης καλυμμένα, ώστε να αποκτήσει το σχολείο περισσότερους μαθητές. Αυτό αναμένουν σήμερα και οι κάτοικοι της Ερεικούσσας.

«Η παρουσία των ακριτών στα νησιά είναι ένα εθνικό έργο διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας και αν τα νησιά εγκαταλειφθούν, τότε δεν θα πάψει μόνο να υπάρχει ζωή εκεί, αλλά θα πάψει να υπάρχει η παρουσία της πατρίδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας» είχε δηλώσει τον περυσινό Δεκέμβριο κατά την επίσκεψή του στην Ερεικούσσα ο κ. Καμμένος.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Χρήστος Άνθης, «το σχολείο δε θα λειτουργήσει λόγω έλλειψης μαθητών», ενώ όπως επεσήμανε «η νέα σχολική χρονιά στην Κέρκυρα ξεκινά χωρίς προβλήματα σε όλα στα σχολεία του νησιού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ