- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο πιλότος που είχε διαφύγει με το αεροπλάνο του στην ΕΣΣΔ
Η ιστορία του Μιχάλη Μανιαδάκη
Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο συνταξιούχος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Μιχάλης Μανιαδάκης, που στα χρόνια της χούντας είχε διαφύγει αεροπορικά στη Σοβιετική Ένωση, ζητώντας (και παίρνοντας) πολιτικό άσυλο.
Λεπτομερέστερα, το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 1970 ο υποσμηναγός Μανιαδάκης -αντιφρονών και κυνηγημένος από τη δικτατορία, μετά από συνεχείς δυσμενείς μεταθέσεις- διέφυγε από το αεροδρόμιο Ηρακλείου με μια ντακότα (ήδη τότε απαρχαιωμένο δικινητήριο ελικοφόρο), πέταξε για οχτώ ώρες πάνω από την Ελλάδα και την Τουρκία κι έφτασε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Πετούσε 16 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και τη στεριά, χωρίς πλοηγό και δίχως όργανα πορείας, νύχτα, δεν πιάστηκε από ραντάρ τριών χωρών, δεν καταρρίφτηκε (κάτι που η χούντα ζήτησε από τους Τούρκους) και τα κατάφερε, αφήνοντας πίσω φίλους, οικογένεια και συγγενείς.
Μετά τον αεροπορικό του άθλο, στη Σοβιετική Ένωση δούλεψε οικοδόμος. Η χούντα έκρυψε φυσικά το γεγονός από τα μίντια. Όταν όμως το καθεστώς έπεσε, ο Μανιαδάκης γύρισε στην Ελλάδα, καταδικάστηκε σε μια μικρή τυπική ποινή και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του σμηναγού. Δούλεψε πιλότος ψεκαστικών και μετά εκλέχτηκε τρεις φορές δήμαρχος στο Δήμο Καλού Χωριού Λασιθίου.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στο χωριό του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυλαία στη δίκη στο Εφετείο - Οι ποινές
«Είναι επιπόλαιο να μιλάμε από τώρα για ενδεχόμενο νέων κακοκαιριών» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή οι μαθητές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα social media αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης
Ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη φυλακή πρώην βουλευτές
«Έζησα μαζί του και τον ευχαριστώ»
Ποιες αργίες ακολουθούν
«Ξεδίπλωσε ακέραιο το ταλέντο του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το μεγάλο κοινό»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Σε ποια ρολόγια δεν αλλάζουν αυτόματα
Η τρομοκρατική επίθεση που άφησε πίσω της 18 τραυματίες
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.