Ελλαδα

Καταφθάνουν τα τρακτέρ στην Αθήνα και στον Πειραιά οι Κρητικοί

Ραντεβού στις 13:30 για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340439-708008.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Ραντεβού στην πλατεία Βάθης έχουν δώσει στις 13:30 οι αγρότες για το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο ενάντια στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Από την Κρήτη καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Το «παρών» θα δώσουν επίσης οι αγρότες του νομού της Λάρισας οι οποίοι οργανώνονται με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής επιτροπής Μπλόκων. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε χθεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επανέλαβε ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών, δηλώνοντας, ωστόσο, μπρόθυμος για παρεμβάσεις προς όφελος του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό επίπεδο με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής που αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για τον αγροτικό τομέα.

«Θα πω όμως για ακόμη μία φορά», είπε ο κ. Αποστόλου μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά, «ότι δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ