Ελλαδα

Παράνομες επαναπροωθήσεις καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία

«Αβάσιμος ισχυρισμός», λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328354-678674.jpg

Έντονη ανησυχία για την επιστροφή από την Ελλάδα στην Τουρκία, την Πέμπτη, δέκα Σύρων προσφύγων, που «εξέφρασαν επίσημα στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα», εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Άντριαν Έντουαρντς, από τη Γενεύη. Όπως είπε, οι Σύροι ήταν ανάμεσα στα 91 άτομα που έφτασαν στην Μήλο στις 9 Οκτωβρίου και στις 14 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου, όπου, δήλωσαν ότι επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρθηκε και σε άλλο περιστατικό, όπου ομάδα 131 ατόμων έφθασαν στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου. Κατά τον ίδιο, σε 33 από τα άτομα αυτά «δεν επιτράπηκε η πρόσβαση της Ύπατης Αρμοστείας και του νομικού εκπροσώπου της». Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε πληροφορίες για το νομικό καθεστώς και για το μέρος όπου βρίσκονται οι 33, «οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία».

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ως αβάσιμους απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ύπατης Αρμοστείας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου. Η σχετική ενημέρωση «επαναλήφθηκε κατά τη δεκαήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο».

Το υπουργείο προσθέτει ότι στο αεροδρόμιο της Κω, από όπου επιστράφηκαν στην Τουρκία, «ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου ». Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, «εξέφρασε την βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς δέκα Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διευκρίνιση ότι «σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής και μέσα στο αεροπλάνο ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ