Ελλαδα

Βαθιά ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για τα περιστατικά βίας στα ελληνικά σύνορα

Έκκληση για άμεση βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
308035-232118.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις εντάσεις και τη βία στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και απηύθυνε έκκληση προς τις αρχές και των δύο χωρών να διαχειριστούν τα σύνορά τους με τρόπο που να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές προστασίας των προσφύγων. 

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν θεσμοθετήσει οι αρχές των κρατών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων για την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών από άλλες χώρες εκτός της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, είχαν ως αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες την αύξηση των εντάσεων στην Ειδομένη. Οι εντάσεις αυτές έχουν προκαλέσει πολλές φορές περιστατικά βίας και προσωρινό κλείσιμο των συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υ.Α. εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο ενός Μαροκινού άνδρα στα σύνορα υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες. «Το τραγικό αυτό περιστατικό υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να προβούν οι αρχές στις δέουσες ενέργειες. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να επαναφέρουν την ασφάλεια στην περιοχή καθώς αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία όσων την έχουν ανάγκη αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και των εθελοντών.

Υπάρχει πλέον η δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών που τους έχουν αρνηθεί την είσοδο στην ΠΓΔΜ ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα. Εκεί βρίσκονται στη διάθεσή τους δομές υποδοχής και παροχής βοήθειας και μέλη του προσωπικού της Υ.Α. είναι παρόντα προκειμένου να προσφέρουν ξεχωριστά συμβουλές, πληροφορίες και νομική ενημέρωση σε εξατομικευμένη βάση», επισημαίνει η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Υ.Α. επαναλαμβάνει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα τα οποία έχουν εφαρμόσει αρκετές χώρες των Βαλκανίων. Η Υ.Α. προτείνει η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων να γίνεται βάσει των αναγκών προστασίας τους και όχι βάσει της εθνικότητάς τους. Η Υ.Α. και άλλες οργανώσεις καλούν τα εμπλεκόμενα κράτη να επανεδραιώσουν τους μηχανισμούς συντονισμού και ανταπόκρισης όπως έχουν συμφωνηθεί στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στις 8 Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 25 Οκτωβρίου 2015.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη
Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη

Μεγαλώνουμε, γερνάμε και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα δυο-τρία απλά πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι οι κίνδυνοι από την ηλιακή ακτινοβολία και τη σωματική καταπόνηση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.