- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Παροτρύνσεις στον Τραμπ για στρατιωτικό νόμο αν χαθούν οι ενδιάμεσες εκλογές
Πρόταση ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας
Παροτρύνσεις στον Τραμπ για στρατιωτικό νόμο αν χαθούν οι ενδιάμεσες εκλογές
Σενάρια επιβολής στρατιωτικού νόμου, κατάσχεσης ψηφοδελτίων και εκλογικού εξοπλισμού, ακόμη και αναστολής της εκλογικής διαδικασίας, συζητούν ανοιχτά υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Axios, ακτιβιστές του κινήματος MAGA προτείνουν τη λήψη έκτακτων μέτρων σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έχουν νοθευτεί. Ορισμένες από τις προτάσεις τους υπερβαίνουν τις συνταγματικές και νομοθετικές αρμοδιότητες του προέδρου, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επίκειται εκλογική νοθεία.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις διατηρούν άμεσες επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, δεν προκύπτει ότι ο Τραμπ έχει υιοθετήσει τις συγκεκριμένες εισηγήσεις.
«Θα πρέπει να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος»
Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ βρίσκεται διαδικτυακή συνάντηση ακτιβιστών του MAGA, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και μεταδόθηκε μέσω της πλατφόρμας Rumble.
Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν για εκτεταμένες παραβιάσεις της εκλογικής ασφάλειας που, όπως υποστήριξαν, ενδέχεται να σημειωθούν τον Νοέμβριο και ζήτησαν την προετοιμασία έκτακτων παρεμβάσεων.
Ο Πίτερ Τίκτιν, δικηγόρος και παιδικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτικός νόμος στην περίπτωση που έχουμε ξανά νοθευμένες εκλογές».
Μιλώντας αργότερα στο Axios, ο Τίκτιν περιέγραψε το ενδεχόμενο να τεθούν υπό έλεγχο τα ψηφοδέλτια και ο εκλογικός εξοπλισμός.
«Πιθανότατα θα χρειαστεί να κατασχεθούν ψηφοδέλτια και εκλογικός εξοπλισμός, ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τι έχει συμβεί προτού προχωρήσει οτιδήποτε άλλο», ανέφερε.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις αφορούν παρεμβάσεις σε διαδικασίες που στις ΗΠΑ οργανώνονται κυρίως από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές.
Η ακτιβίστρια που συναντήθηκε με τον Τραμπ
Στην ίδια διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχε η Τίνα Πίτερς, γνωστή για τη δράση της στην αμφισβήτηση εκλογικών διαδικασιών.
Η Πίτερς καταδικάστηκε το 2024 για αδικήματα που συνδέονταν με παραβίαση της ασφάλειας εκλογικού εξοπλισμού. Αποφυλακίστηκε το 2026, όταν ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, μετέτρεψε την ποινή της.
Σύμφωνα με το Axios, η Πίτερς συναντήθηκε με τον Τραμπ μέσα στον Οκτώβριο, ενώ είχε επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο μαζί με τον δικηγόρο της, Πίτερ Τίκτιν, και στα τέλη Ιουνίου.
Από τον Αύγουστο προωθεί σχέδιο που προβλέπει τη χρήση χάρτινων ψηφοδελτίων, τα οποία θα συμπληρώνονται χειρόγραφα, καθώς και χειροκίνητη επανακαταμέτρηση των ψήφων όπου αυτό είναι εφικτό.
Ο Τίκτιν εξήγησε ότι στόχος της πρότασης είναι να περιοριστεί οποιαδήποτε πιθανή επίδραση των εκλογικών μηχανημάτων στο αποτέλεσμα.
Το Axios επιχείρησε να επικοινωνήσει με την Πίτερς, χωρίς να λάβει απάντηση.
Πρόταση ακόμη και για αναστολή των εκλογών
Ακόμη πιο δραστική πρόταση διατύπωσε ο Γκρέγκορι Στένστρομ, ο οποίος είχε καταθέσει το 2020 σχετικά με καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες στην Πενσιλβάνια.
Ο Στένστρομ υποστήριξε ότι θα προτιμούσε να ανασταλεί η εκλογική διαδικασία για λόγους ασφαλείας. Εναλλακτικά, πρότεινε στον Τραμπ να ενεργοποιήσει τον ομοσπονδιακό νόμο περί εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (National Emergencies Act), ώστε να υποχρεώσει τις πολιτείες να αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.
Ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί για σχολιασμό.
Οι συζητήσεις αυτές δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό. Σύμφωνα με το Axios, πραγματοποιούνται τακτικά διαδικτυακές συναντήσεις ακτιβιστών από διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο διοργανωτής τους, Στιβ Στερν, προτρέπει τους υποστηρικτές του να εγγραφούν μέσω του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως εκλογικοί υπάλληλοι και παρατηρητές για τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Μπορεί ο Τραμπ να αναβάλει τις εκλογές;
Οι προτάσεις που διατυπώνονται προσκρούουν σε σημαντικούς νομικούς περιορισμούς.
Ο Ντέρεκ Τίσλερ, νομικός σύμβουλος του Brennan Center for Justice για θέματα εκλογών και διακυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι οι έκτακτες εξουσίες του προέδρου δεν του επιτρέπουν να παρακάμπτει το Σύνταγμα.
«Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης δεν αποτελούν λευκή επιταγή ώστε ο πρόεδρος να κάνει ό,τι θέλει. Εξακολουθεί να οφείλει να ενεργεί εντός των ορίων του Συντάγματος και των νόμων που έχει θεσπίσει το Κογκρέσο», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ημερομηνία διεξαγωγής των ομοσπονδιακών εκλογών καθορίζεται από το Κογκρέσο. Επομένως, ο πρόεδρος δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς την αναβολή τους.
Παράλληλα, οι πολιτείες είναι αρμόδιες για την επιλογή των εκλογικών συστημάτων και τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, εντός του πλαισίου της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να διατάξει καθολική χειροκίνητη επανακαταμέτρηση των ψήφων σε ολόκληρη τη χώρα ούτε να επιβάλει την αντικατάσταση των εκλογικών μηχανημάτων.
Ο Τίσλερ υπογράμμισε επίσης ότι ακόμη και η επιβολή στρατιωτικού νόμου δεν θα έδινε στον πρόεδρο εξουσία να καταλάβει τον έλεγχο του εκλογικού υλικού ή να παρακάμψει την ομοσπονδιακή και πολιτειακή εκλογική νομοθεσία.
Η αμφισβήτηση των εκλογών του 2020 και ο Λευκός Οίκος
Το Axios επισημαίνει ότι η αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 εξακολουθεί να επηρεάζει πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ, ακόμη και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χέδερ Χάνι, η οποία έγινε γνωστή για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων του 2020 στην Πενσιλβάνια και στην Αριζόνα.
Σήμερα κατέχει θέση στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με αρμοδιότητα την ακεραιότητα των εκλογών, ενώ παράλληλα είναι ανώτερη σύμβουλος του διευθυντή της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE).
Παράλληλα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο εξακολουθεί να προωθεί δική του έκθεση, στην οποία υποστηρίζει ότι υπήρξαν εκτεταμένες παρατυπίες και νοθεία στις εκλογές του 2020.
Η παρουσία τέτοιων προσώπων στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι οι προτάσεις των ακτιβιστών έχουν υιοθετηθεί επισήμως.
Ο Ντέιβιντ Μπέκερ, εκτελεστικός διευθυντής του Center for Election Innovation & Research, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε αρκετό χρόνο για να αντιμετωπίσει τυχόν ανησυχίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία.
«Αυτές οι εκλογές δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά στην κυβέρνηση. Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 21 μήνες. Απέχουμε 20 ημέρες από τις εκλογές και δεν έχουν κάνει τίποτα από αυτά», δήλωσε.
Τι απαντά η κυβέρνηση Τραμπ
Το Axios ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να σχολιάσει τις προτάσεις των ακτιβιστών του MAGA.
Η εκπρόσωπος Λόρεν Μπις απάντησε με δήλωση στην οποία υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της εκλογικής διαδικασίας.
«Οι Αμερικανοί αξίζουν εκλογές ασφαλείς και διαφανείς, ώστε να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα», ανέφερε.
«Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι κάθε νόμιμη ψήφος πρέπει να μετρά, κάθε εκλογική διαδικασία πρέπει να προστατεύεται και οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα των εκλογών», πρόσθεσε.
Η δήλωση δεν περιλάμβανε υποστήριξη στις προτάσεις περί στρατιωτικού νόμου ή αναστολής της ψηφοφορίας.
Οι συζητήσεις που καταγράφει το Axios αναδεικνύουν την επιμονή ενός τμήματος του κινήματος MAGA στην αμφισβήτηση των εκλογικών διαδικασιών, παρά την απουσία τεκμηριωμένων στοιχείων για επικείμενη νοθεία.
Το γεγονός ότι πρόσωπα με πρόσβαση στον Αμερικανό πρόεδρο συζητούν τέτοια μέτρα δεν σημαίνει ότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση για την εφαρμογή τους. Καταδεικνύει, ωστόσο, ότι οι προτάσεις για εξαιρετικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία αποτελούν πλέον αντικείμενο ανοιχτής συζήτησης σε κύκλους υποστηρικτών του Τραμπ, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 3ης Νοεμβρίου.
Πηγή: Axios,
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ο χορηγός που «έκαψε» τη Γκιλφόιλ απειλεί πλέον ευθέως τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
Πρόταση ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας
Η απάντηση στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης
Καθώς η χώρα μπαίνει στον πέμπτο χειμώνα σύγκρουσης
Στο στόχαστρο η Alpha Epsilon Phi
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μικροδεμάτων από την Κίνα
Τι καταγγέλλει πρώην συνάδελφός της
Κανονικά οι προετοιμασίες για την επίσκεψη στη Νότια Αμερική
Πώς η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Τέταρτη ημέρα βίαιων διαδηλώσεων με αιχμή τα σκάνδαλα διαφθοράς
Τα δευτερόλεπτα τρόμου που βίωσε και η στιγμή της λύτρωσης«Νόμιζα ότι θα πέθαινα»: Ο δύτης που βρέθηκε στο στόμα φάλαινας
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Από την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει πρόεδρος που να βοηθάει τη Ρωσία τόσο πολύ.
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.