- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Σεούλ: Πρόστιμο σε εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin για επιδόρπιο με μυρμήγκια
Το δικαστήριο έκρινε παράνομη τη χρήση του εντόμου, καθώς δεν περιλαμβάνεται στα εγκεκριμένα είδη
Δικαστήριο της Σεούλ επέβαλε πρόστιμο σε εστιατόριο 2 αστέρων Michelin για σερβίρισμα γλυκού με μυρμήγκια, που δεν είναι εγκεκριμένα ως τρόφιμο στη Νότια Κορέα
Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία διαχείρισης και τη διευθύνουσα σύμβουλο του διάσημου εστιατορίου Evett στη Σεούλ, επειδή σέρβιρε επιδόρπιο γαρνιρισμένο με μυρμήγκια, έντομο το οποίο δεν είναι εγκεκριμένο για βρώση από την εγχώρια νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων.
Στην εταιρεία εκμετάλλευσης του εστιατορίου, το οποίο διαθέτει δύο αστέρια Michelin στην πολυτελή περιοχή Γκανγκνάμ της Σεούλ, επιβλήθηκε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων γουόν (περίπου 6.400 ευρώ), ενώ στη διευθύνουσα σύμβουλο Τζίνι Κιμ επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων γουόν. Οι εισαγγελικές αρχές είχαν αρχικά ζητήσει ποινή φυλάκισης ενός έτους για τη διευθύνουσα σύμβουλο.
Ο δικαστής Λι Σε-τσανγκ χαρακτήρισε το παράπτωμα σοβαρό, επισημαίνοντας τη μεγάλη χρονική διάρκεια διάθεσης του πιάτου, τη διαφημιστική του χρήση και τα ευρήματα εργαστηριακών ελέγχων που έδειξαν συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων πάνω από τα επιτρεπτά όρια στα μυρμήγκια.
Παράλληλα, έλαβε υπόψη ως ελαφρυντικά την παραδοχή της ενοχής, το λευκό ποινικό μητρώο και το γεγονός ότι το πιάτο έχει πλέον αποσυρθεί.
Η νομοθεσία και το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με τους νόμους της Νότιας Κορέας, μόλις 10 είδη εντόμων επιτρέπονται ως συστατικά τροφίμων (όπως οι ακρίδες και οι μεταξοσκώληκες), ενώ για οποιοδήποτε άλλο έντομο απαιτείται ειδική προσωρινή άδεια.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορές για το πιάτο σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα στοιχεία της εισαγγελίας έδειξαν ότι το εστιατόριο εισήγαγε αποξηραμένα μυρμήγκια από τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2025, σερβίροντάς τα πάνω σε σορμπέ sikhye (παραδοσιακό κορεατικό ρόφημα ρυζιού).
Ο Αυστραλός σεφ Τζόζεφ Λίντζεργκουντ, ο οποίος αποτελεί το δημόσιο πρόσωπο του εστιατορίου, δεν διώχθηκε, καθώς η νομική ευθύνη βαρύνει τον εγγεγραμμένο διαχειριστή της επιχείρησης.
Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι το εστιατόριο δεν γνώριζε την απαγόρευση, σημειώνοντας ότι τα μυρμήγκια χρησιμοποιούνται ευρέως στην υψηλή γαστρονομία σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
(Με πληροφορίες The Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Επλήγη και δεύτερο εμπορικό πλοίο στη βουλγαρική ΑΟΖ
Παραμένει διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση
Τα σκάνδαλα διαφθοράς που πιέζουν την κυβέρνηση και το στεγαστικό
«Δεν είχε νόημα να προσπαθώ να αγοράσω ελευθερία για τον μελλοντικό μου εαυτό»
Ο 80χρονος Άουγκουστ Χάνινγκ κατηγορείται για διαρροή κρατικών μυστικών και συνεργασία με ξένη υπηρεσία
Η ιστορία πίσω από το «πρόσωπο» των μαθητικών κινητοποιήσεων
Πώς η αδελφότητα Chi Pai του Κορνέλ φέρνει στο προσκήνιο τις πρακτικές του παλαιότερου θεσμού εντός των αμερικανικών πανεπιστημίων
Οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση
Πώς ξεκίνησε η «εθνική κρίση» - Τουλάχιστον 200 τραυματισμοί
Αντιδράσεις για τη στάση των στρατιωτών
«Ποινές φυλάκισης, όχι θέματα για έκθεση» ένα από τα κεντρικά συνθήματα
«Η Αποκάλυψη» του Ζοζέφ Φορέ εκλάπη εύκολα παρότι είναι ασήκωτο
Το Apple Watch έδωσε απαντήσεις
Η Ουάσινγκτον απειλεί με νέες κυρώσεις
Δείτε το συγκινητικό βίντεο
Η Βρετανία τους κατηγορεί πως εκμεταλλεύονταν γυναίκες πουλώντας τους έρωτα
Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία στο Γουόρσεστερσαϊρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.