Κοσμος

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: «Η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών»

Προειδοποίησε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει πίσω και να σταματήσει να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν
© FILIP SINGER/ EPA

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: «Η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο»

Νέα προειδοποίηση προς την Αθήνα για τη στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Κιργιστάν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συνεχίσει, σύμφωνα με την τουρκική θέση, τον εξοπλισμό νησιών που τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει αναλόγως. «Τι πρέπει να κάνουμε; Ποια είναι η ευθύνη μας; Να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδιώκει τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, εκφράζοντας ωστόσο παράπονο για την, όπως είπε, απουσία αντίστοιχης ανταπόκρισης από την Αθήνα.

«Λέμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε με την Ελλάδα με βάση την καλή γειτονία. Αν μπορούσαμε απλώς να υψώσουμε τη φωνή μας από την ηπειρωτική μας χώρα, από το Κας, στην Ελλάδα, θα μας άκουγαν, έτσι δεν είναι; Αλλά ήμασταν ειλικρινείς σε κάθε θέμα. Ήμασταν το εποικοδομητικό μέρος. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν έχουμε δει μια αμοιβαία απάντηση στις καλές μας προθέσεις», ανέφερε.

Στην ίδια τοποθέτηση, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος άλλων κρατών, προειδοποιώντας όμως ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των δικών της δικαιωμάτων. «Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει το εξής: Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις σε εδάφη κανενός, αλλά δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικά της δικαιώματα», είπε.

Αναφερόμενος παράλληλα στις διεθνείς συνθήκες, σημείωσε πως η αγνόηση ή η παραβίασή τους δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος κανενός, ενώ προειδοποίησε ότι η ήπια στάση της Άγκυρας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. «Όποιος ερμηνεύει την ήρεμη και λογική προσέγγιση της Τουρκίας ως αδυναμία, το λέω ανοιχτά, κάνει ένα σοβαρό λάθος», ανέφερε. Στη συνέχεια, έθεσε στο επίκεντρο τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, καλώντας την Αθήνα να αναθεωρήσει τη στάση της.

«Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία από αυτό το λάθος μονοπάτι και να εγκαταλείψει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς», δήλωσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάντις Όουενς
Κάντις Όουενς: Αγιάτρευτο ψέκι, μηχανή που κόβει λεφτά ή το μέλλον του δημόσιου λογου;

Κατασυκοφάντησε τους Μακρόν, αποθέωσε τον Πούτιν, τώρα κατηγορεί τη χήρα του Τσάρλι Κερκ για τη δολοφονία του. Έχει παραφρονήσει ή απλώς θησαυρίζει και γελάει με όσους την πιστεύουν;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY